- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef CIA imenovao najveću pretnju za SAD

© AP Photo / /Carolyn KasterCIA
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Šef američke obaveštajne službe CIA Vilijam Berns nazvao je Peking „najvećim izazovom“ za SAD, dok je za Rusiju naveo da predstavlja „nuklearnu pretnju“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prvi čovek CIA Vilijam Berns saopštio je koje su glavne pretnje sa kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države, ukazujući na uspon Kine na svetskoj sceni i „tekuću vojnu ofanzivu” Rusije na Ukrajinu kao glavne izazove, uz ocenu da je obaveštajna služba SAD ušla u „novu eru“.
Obraćajući se na Tehnološkom institutu Džordžije u četvrtak, u svom prvom javnom govoru u svojstvu šefa agencije, Berns je tvrdio da su „sve neprijateljskija Kina i neprijateljska i revizionistička Rusija“ primorale Lengli (sedište CIA) da „preispita sebe kako bi se uspešno takmičila u ovom novom dobu .”
„Kina Si Đinpinga je naš najveći izazov i na mnogo načina najdublji test sa kojim se CIA ikada suočila“, rekao je Berns i dodao da ta obaveštajna služba nikada nije morala da se nosi sa protivnikom sa većim dometom.
„Ona nastoji da nas prestigne bukvalno u svakom domenu - od ekonomske snage do vojne moći, od svemira do sajber prostora”, naveo je Berns, prenosi RT.
Nazivajući Kinu „tihim partnerom“ u ruskoj „agresiji“ na Ukrajinu, šef obaveštajne službe je takođe upozorio da vojna operacija koja je u toku predstavlja „neposrednu pretnju“, sugerišući da bi, kako je rekao, „očaj“ predsednika Vladimira Putina „mogao da izazove nuklearnu razmenu“.
„Niko od nas ne može olako da shvati pretnju koju predstavlja potencijalno pribegavanje taktičkom nuklearnom oružju”, rekao je on.
Međutim, Berns je primetio da uprkos „retoričkom držanju“ Moskve – koja je svoje nuklearne snage stavila u status povišene pripravnosti ubrzo nakon što je krajem fenruara pokrenuta akcija u Ukrajini – američke obaveštajne agencije „nisu videle mnogo praktičnih dokaza koji bi pojačali tu zabrinutost”.
Otkako je preuzeo dužnost, američki predsednik Džo Bajden je u više navrata isticao da je Kina glavni protivnik Vašingtona i nastavio je niz neprijateljskih politika prema Pekingu nasleđenih iz Trampove administracije. Američki ratni brodovi su redovno bili raspoređeni u spornim vodama u Južnom kineskom moru i gotovo na mesečnom nivou su prolazili kroz Tajvanski moreuz, uprkos glasnim primedbama zvaničnika u Pekingu.
Rusija je takođe bila istaknuta u retorici Bele kuće, što je poslednjih meseci posebno intenzivirano.
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SVET
Peking zahteva od Vašingtona da prekine sve zvanične kontakte sa Tajvanom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala