- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pokrenula krivične postupke protiv 42 ukrajinska komandanta zbog genocida u Donbasu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaIstražni komitet Rusije, automobil
Istražni komitet Rusije, automobil - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivične postupke protiv ukupno 42 komandanta ukrajinske vojske zbog genocida nad civilima u Donbasu, saopšteno je na sajtu resora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Identifikovano je još 15 komandanata Oružanih snaga Ukrajine koji se terete za genocid nad civilima u Donbasu. Ukupno 42 komandanta ukrajinskih bezbednosnih struktura poziva se na odgovornost zbog genocida“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je među ukrajinskim vojnicima koji su se predali pet komandanata brigada Oružanih snaga Ukrajine koji su učestvovali u borbenim dejstvima protiv civilnog stanovništva.
Trenutno ruski istražitelji ispituju više od hiljadu boraca ukrajinske vojske koji su odlučili da polože oružje.
Pored toga, po informacijama Istražnog komiteta, strani vojni instruktori su aktivno učestvovali u pripremi ukrajinske vojske i ekstremističkih jedinica.
„Tokom istrage dobijene su informacije o isporuci naoružanja iz 25 zemalja, od kojih je 21 članica NATO-a“, navodi se.
Početkom aprila Istražni komitet Rusije saopštio je da su 22 lica optužena za genocid nad civilima u Donbasu, uključujući bivšeg ministra odbrane Ukrajine Valerija Geleteja i načelnika ukrajinskog Generalštaba Viktora Muženka.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
SVET
Masovne grobnice civila u Donbasu: Kako su SAD požurile da Rusiju optuže po modelu Račka?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala