- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pronađeno arheološko blago ispod poda katedrale Notr Dam

© AP Photo / Thibault CamusNotr Dam
Notr Dam - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Arheološko iskopavanje ispod katedrale Notr Dam u Parizu, tri godine nakon požara, otkrilo je neverovatno blago u vidu statua, skulptura, grobnica i komada originalnog krovnog paravana, koji datira još iz 13. veka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Arheološki nalazi uključuju i nekoliko drevnih grobnica iz Srednjeg veka, kao i sarkofag u obliku ljudskog tela koji je zakopan u požarom opustošenoj katedrali, a francuski stručnjaci opisali su otkriće kao „neverovatno i emotivno“, prenosi Gardijan.
„Sve ovo smo otkrili na samo 10-15 centimetara ispod ploča na podu. Bilo je prilično neočekivano da pronađemo ovakve stvari. Tu se nalaze značajni delovi koji dokumentuju istoriju ovog spomenika”, rekao je Kristof Besnije, koji predvodi naučni tim koji vrši iskopavanja.

„Bio je to prilično emotivan momenat. Odjednom smo imali nekoliko stotina delova, od manjih fragmenata do velikih blokova koji uključuju skulpture ruku, stopala, lica, arheološku dekoraciju i biljke. Neki od delova još uvek imaju originalnu boju”, naveo je francuski arheolog.

Otkriće je objavio francuski Nacionalni arheološki institut Inrap čiji je tim istraživača bio pozvan da sprovede „preventivno kopanje” ispod poda katedrale, pre izgradnje skele visoke preko 100 metara i teške 600 tona koja bi trebalo da posluži za renoviranje vrha tornja, navodi britanski list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala