- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odgovor na američke provokacije: Kina održava vojne vežbe u području Tajvana

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineski brod
Kineski brod - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Kine održaće danas vojne vežbe u području Tajvana u kontekstu posete američkih kongresmena tom ostrvu, navodi se u saopštenju komande Istočne zone Narodnooslobodilačke armije Kine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Komanda Istočne zone Narodnooslobodilačke armije Kine 15. aprila je poslala vojne brodove, bombardere, lovce i druge snage u cilju organizacije višenamenskih borbenih patrola i održavanja vojnih vežbi u pomorskom i vazdušnom prostoru Istočnog kineskog mora i oko ostrva Tajvan“, navodi se u saopštenju komande na društvenoj mreži „Vičet“.

Povodom posete američkih kongresmena Tajvanu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Kine.

„Te akcije Sjedinjenih Američkih Država ozbiljno narušavaju princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja, ozbiljno potkopavaju političku osnovu kinesko-američkih odnosa i još više pojačavaju napetost u Tajvanskom moreuzu“, saopštio je portparol kineskog vojnog resora Vu Ćian.

On je istakao da će „Narodnooslobodilačka armija Kine preduzeti sve neophodne mere kako bi odlučno sprečila spoljno mešanje i pokušaje uspostavljanja 'nezavisnosti Tajvana'“.
Dan ranije su mediji saopštili da je grupa od šest američkih zakonodavaca, uključujući predsednika komiteta američkog Senata za međunarodne odnose Boba Menendeza i senatora republikanca Lindzija Grema, stigla na Tajvan.
Zvanični odnosi centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije Tajvana prekinuti su 1949. godine, a poslovni i neformalni kontakti obnovljeni su krajem 80-ih godina prošlog veka. Od početka 1990. godine, strane su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija. Rusija podržava politiku jedne Kine, odnosno smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti ostrva u ma kom obliku.
Sa druge strane, SAD nisu uspostavile zvanične odnose sa Tajvanom, ali podržavaju ostrvo, između ostalog i isporukama oružja.
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
SVET
Amerika oružjem motiviše saveznike protiv Kine – jedna poseta Tajvanu žestoko bi naljutila Peking
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala