- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ne želim da lažem“: Nadal je govorio istinu, a onda se desila sudbina – i šta sad?

© AP Photo / Frank AugsteinŠpanski teniser Rafael Nadal
Španski teniser Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Uprkos tome što dominira u 2022. godini, Rafael Nadal nije na 100 odsto fizičke spremnosti, što je priznao tokom turnira u Indijan Velsu rekavši da „ne želi da laže“. Dobra sezona naprasno je došla do pauze kada je Španac objavio da mora na dužu pauzu zbog koje će potencijalno propustiti i Rolan Garos.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nadal maltene od početka karijere ima problem sa stopalom (Miler-Vajsov sindrom), a završnicu prošle sezone propustio je zbog nove operacije.
To ga nije omelo da se furiozno vrati na teren i osvoji tri turnira zaredom (Melburn, Australijan open i Akapulko) i da u Indijan Velsu dođe do finala.
I sve to uz bolove...
„Nekada i dalje osećam bol, da. Danas je bilo kako-tako. Na momente dobro, a onda u drugom setu nešto lošije, da budem iskren. Osetio sam nešto u stopalu u drugom setu, ali sam uspeo da do kraja izdržim, da trčim sve vreme. Moram da budem iskren. Ne želim da lažem ili nešto skrivam“, priznao je Nadal posle osmine finala i pobede nad Rajlijem Opelkom.
Nakon duela sa Opelkom situacija za Nadala se nije mnogo popravila, ali je u četvrtfinalu i polufinalu uspeo da savlada Nika Kirjosa i Karlosa Alkarasa – obojicu u tri seta.
„Ja sam samo srećan što mogu da igram tenis. Danas je bilo malo lošije nego nekim drugim danima. Istina je da mi prethodnih nekoliko dana stopalo malo više smeta. To je nešto što znamo da uvek može da se desi. Moram samo da ostanem spreman i da pozitivno razmišljam jer će ovo biti moj poslednji turnir na betonu, posle toga idemo na šljaku i mislim da će tamo biti bolje“, objasnio je četvrti teniser planete.
Nadalovi problemi ne traju samo u poslednje vreme, već praktično od početka karijere, kada mu je ustanovljen pomenuti Miler-Vajsov sindrom, zbog čega mu je jedan doktor rekao da mu je karijera dovedena u pitanje.
„Rekli su nam još 2005. da su pronašli urođeni problem u Rafinom stopalu, a specijalista kod kojeg smo bili nam je rekao da je Rafina karijera praktično gotova“, otkrio je jednom prilikom Toni Nadal.
© AFP 2023 / CHRIS TROTMANNadalov medicinski tajm-aut zbog povrede stopala na US openu 2011. godine
Nadalov medicinski tajm-aut zbog povrede stopala na US openu 2011. godine - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Nadalov medicinski tajm-aut zbog povrede stopala na US openu 2011. godine
Nadal je i tokom turneje u Australiji znao da će tekuća sezona biti puna izazova, ne samo zbog stopala, već i zbog toga što ima 35 godina i kroz karijeru je imao mnogo pehova zbog različitih povreda.
Nakon nekoliko zahtevnih turnira na betonu – podlozi koja najmanje odgovara njegovim kolenima, ali i stopalu – svesno je otkazao Masters u Majamiju iako je igrao na Indijan Velsu u tom trenutku.
Rafa je to uradio kako bi se odmorio i pripremio za sezonu na šljaci, odnosno razne masterse i na kraju Rolan Garos. Međutim, situacija se u Kaliforniji toliko pogoršala da su njegovi navijači postali izuzetno zabrinuti.
„Iskreno, osećao sam bol. Imao sam problem sa disanjem. Ne znam da li je u pitanju nešto sa rebrom, još ne znam. Kada dišem i kada se krećem, kao da mi je igla sve vreme iznutra. Vrtelo mi se u glavi pomalo jer je baš bilo bolno. To je vrsta bola koja me ograničava. Ne radi se samo o bolu, ne osećam se dobro jer to utiče na moja disanje. Više je od razočaranja što sam izgubio, tako nešto sam odmah prihvatio, čak i pre nego što se meč završio. Više mi je krivo što osećam da se mučim“, rekao je Nadal posle finala Indijan Velsa u kojem je poražen od Tejlora Frica, čime je završena njegova serija od 20 pobeda u nizu.
Zabrinutost navijača je bila, kako se ispostavilo, poprilično opravdana, jer je samo nekoliko dana nakon finala i poraza od Frica.
Nadal će zbog preloma rebra pauzirati barem mesec dana, a prema nekim očekivanjima se neće vratiti tenisu pre prve nedelje maja, što ozbiljno dovodi u pitanje učešće na drugom Grend slemu sezone u Parizu.
„Ovo nije dobra vest. Nisam ovo očekivao. Uvek sam bio borben i pokazivao pobednički duh. Biću strpljiv i naporno ću raditi da se oporavim. Još jednom se zahvaljujem svima na podršci“, izjavio je Nadal, dok je njegov doktor dodao:
„Najvažnije je trenutno da se otkloni bol. Kada otklonimo bol počeće da radi koliko je to moguće. Onda ćemo na osnovu toga videti da li i na koji način možemo da doprinesemo. Mogu samo da kažem da sam trenutno u rokovima koji su logični imajući u vidu koja je povreda u pitanju“, otkrio je Anhel Rusi Kotoro.
Nadal je četvrti teniser sveta i na samo nešto više od 1.000 bodova je od Medvedeva i Đokovića.
Iako ima 35 godina, šljaka je njegovo kraljevstvo, a činjenica da na narandžastoj podlozi brani 2.860 bodova – manje i od Đokovića (3.530) i od Cicipasa (3.355) – uliva samopouzdanje kod ljubitelja njegovog tenisa.
To što će propustiti Majami ne bi bilo preterano zabrinjavajuće što se tiče napada na prvo mesto, pogotovo ako se uzme u obzir da na istom turniru ne igra ni Đoković, ali vesti o Rolan Garosu promenile su situaciju drastično.
Rafa će zbog povrede izgubiti 180 bodova iz Monte Karla, 500 iz Barselone i najverovatnije 180 iz Madrida, dok su je pod znakom pitanja i 1.000 iz Rima, koji počinje 9. maja.
Ipak, ono što će najbitnije biti za njega je Frenč open, na kojem brani polufinale i 1.000 poena, a koji počinje 23. maja.
Pol Anakon i Mirka Federer - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
SPORT
Amerikanac upozorio Đokovića – zbog Rusa
Karlos Alkaras i Rafael Nadal – Indijan Vels - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
SPORT
Kada se „munje“ sretnu – tada puca na sve strane /video/
Dmitri Sviščev - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
SPORT
„Pogledajte kako se ponašaju Britanci prema Medvedevu“ – odgovor iz Moskve na ucenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala