Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko u ovo veruje: Oficir OVK čuvao 18 godina tajnu koja okrivljuje Srbe, a na štetu „države“ Kosovo

© AP Photo / Peter DejongSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Bivši oficir terorističke OVK Fatmir Ljimaj optužio je sprske tajne službe da su 17. marta 2004. godine organizovale pogrom nad Srbima i nemire, kao i paljenje srpskih crkava i manastira. Sagovornik Sputnjika Milovan Drecun postavlja pitanje zašto je ćutao ako je znao ko su „krivci“ i pustio da za to „plate“ Albanci?
Ljimaj koji je i predsednik Socijaldemokratske inicijative Kosova sumnja kako je nemire i pogrom Srba u marta 2004. godine, kada je ubijeno 28 Srba, proterano više od 4.000 ljudi i uništeno 19 spomenika kulture prva kategorije i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane, organizovala - tajna služba Srbije.

Ratni zlikovac sa „tajnom“

Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kaže da budalaštine koje izgovara ovaj ratni zločinac koji je svojim rukama pobio više od 100 ljudi, ne zaslužuju u stvari nikakav komentar.
„Jednostavno, to su brutalne laži koje on izgovara i kojima pokušava da sebe stavi u centar pažnje. On nekako pokušava da se uključi u ovu antirusku i antisrpsku histeriju na Kosovu i u regionu,“ kaže Drecun.
Kako on kaže, ako Ljimaj ima takve dokaze za učešće srpskih službi, zašto je ćutao sve ove godine i nije ih prezentovao nego puštao da se „okrive“ Albanci.
„Zna se ko je i šta radio da bi etnički očistio Kosovo , to je teroristička OVK zbog čega se i sudi Hašimu Tačiju između ostalog i Kadriju Veseljiju i drugima,“ podseća Drecun.

Zna se ko je organizator

Martovski pogrom više nije nešto što je obavijeno velom tajne, o tom nemilom događaju se sve zna. Tačno se zna ko su organizatori, i to po mestima. Postoje prisluškivani snimci razgovora, dodaje naš sagovornik, gde teroristi iz OVK i albanski ekstremisti dogovaraju pogrom i planiraju na koji način će on biti sproveden i sve to je dokumentovano.
S obzirom da Priština odavno ima nameru da uđe u Unesko i ponovo najavljuje da će aplicirati za tu organizaciju, postavlja se pitanje da li Ljimajeve reči mogu da utiču na sve to.

Džaba kreče

„Njihova priča je već dobro poznata što se tiče Unesko i potpuno je jasno da su oni odnosno Albanci ti koji ugrožavaju srpsku kulturnu i versku baštinu na KiM i to su činjenice i nikakva Ljimaj to ne može da promeni,“ zaključuje Drecun.
Bratstvo Visokih Dečana je reagovalo na Ljimaja rečima da su „ izjave nekih albanskih političara sa Kosova da su Srbi uništili sopstvene crkve - apsurdne i nemoralne.“

Da li ovo ima veze sa Dikom Martijom?

Indikativno je to da se Ljimaj sa ovim tvrdnjama pojavljuje posle izjave nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji se od 2020. nalazi pod policijskom zaštitom, a koji je „otkrio“ da mu je rečeno da mu je život ugrožen od strane „nekih krugova srpskih obaveštajnih službi“. Krajnji cilj je, navodno, bio, da Srbija optuži Albance za njegovu likvidaciju.
Božidar Spasić bivši pripadnik DB-a podseća da je već upozoravao da će zbog Martijeve izjave krenuti talas dezinformacija na račun srpskih službi.
„Jasno je bilo da će albanski teroristi pokušati da iskoriste tu priču kako bi kompromitovali Srbiju, a u cilju pomaganja Hašimu Tačiju i ostalim optuženima pred sudom u Hagu kako bi pokazali da su oni bili žrtve srpske tajne službe“ objašnjava Spasić.

Priča iz NATO kuhinje

Po njegovim rečima, to je novi vid pritiska na Srbiju koji se verovatno kuva u nekoj od NATO kuhinja.
Inače Marti je u intervjuu koji je dao za Radio TV Švajcarske poručio da je apsolutna koincidencija između pretnji koje su mu stigle i podizanja optužnica protiv nekadašnjih lidera OVK što, kako kaže, nema veze sa njim. On je podsetio da je nakon Tačijevog hapšenja albanska štampa počela da ga targetira, a čak i u albanskom parlamentu upućene su reči mržnje prema njemu.
Inače, Marti je autor izveštaja iz 2010. godine na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se trenutno sudi liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakušu Krasnićiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala