- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je poznato o požaru na ruskoj krstarici „Moskva“

© Foto : MO RusijeKrstarica "Moskva"
Krstarica Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Na raketnoj krstarici Crnomorske flote „Moskva“ izbio je požar, dok je cela posada evakuisana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prema poslednjim podacima, vojska preduzima sve mere kako bi brod stigao do luke. Nema podataka da li je neko stradao i trenutno se utvrđuju razlozi zbog kojih je došlo do požara.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Šta se dogodilo?

Na raketnoj krstarici je izbio požar usled čega je došlo do detoniranja municije.
Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da je požar lokalizovan, kao i da je zaustavljena detonacija municije.
Razlozi za izbijanje požara za sada nisu utvrđeni.

Šta je poznato o posledicama požara?

Zvaničnih podataka o broju stradalih još uvek nema. Ministarstvo je saopštilo da je celokupna posada evakuisana na druge brodove Crnomorske flote.
Brod je ozbiljno oštećen, ali i dalje može da plovi. Nije oštećeno osnovno raketno naoružanje krstarice.
Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da se raketna krstarica Crnomorske flote „Moskva“, na kojoj se dogodio požar, kreće u pravcu istoka.

Šta je poznato o brodu?

Gardijska raketna krstarica projekta „Moskva“ je veliki brod Crnomorske flote. On je izgrađen u brodogradilištu u Nikolajevu i porinut 1982. godine. Prvobitno se zvao „Slava“, a ime „Moskva“ je dobio 1996. godine.
„Moskva“ je glavni predstavnik projekta 1164 „Atlant“ prema kome su sagrađene i krstarice „Maršal Ustinov“ i „Varjag“, dok izgradnja broda „Ukrajina“ nije dovršena.
Krstarice projekta 1164 „Atlant“ su najveći brodovi Ratne mornarice Rusije. Deplasman broda je veći od 11.000 tona, svaki brod je opremljen sa 16 protivbrodskih raketa P-1000 „Vulkan“, kao i protivvazdhoplovnim raketnim sistemima S-300F „Fort“. Osim toga, ove krstarice imaju i drugo raketno, artiljerijsko i protivbrodsko naoružanje.

Slični incidenti

Poslednji veliki požar se na brodu Ratne mornarice Rusije dogodio 12. decembra 2019. godine, kada se tokom remonta u Murmansku zapalio nosač aviona „Admiral Kuznjecov“. Narednog dana je ugašen požar, a u požaru je poginulo dvoje ljudi, dok je 14 ranjeno.
Veliki incident ovog tipa se na brodu ili podmornici, koja se nalazi na moru, dogodio 1. jula 2019. godine. Tada je, usled požara na nuklearnoj stanici AS-31 (nezvanični naziv je „Lošarik“) u Barencovom moru poginulo 14 mornara. Podmornica se još uvek remontuje.
Raketna krstarica Moskva Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: Rakete na krstarici „Moskva“ nisu oštećene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala