- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili deo svemira gde crne rupe proždiru sve oko sebe

CC0 / piksabej / Crna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Prikupljajući podatke sa svemirskog teleskopa „Čandra“, naučnici su otkrili da u galaksijama postoji 14 crnih rupa koje halapljivo proždiru sve oko sebe. Među ovim galaksijama se nalazi i galaksija Spajderveb.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tokom osmodnevne analize podataka, zaključili su i da u ispitivanim galaksijama postoji mnogo veći broj crnih rupa nego što je to slučaj sa drugim delovima svemira, objavio je portal „Science Alert“.

Kosmičko podne

U centru galaksije Spajderveb, nalazi se protoklaster koji je dobio ime po njoj, u kom se nalazi rastuće jato galaksija čija svetlost putuje 10,6 milijardi svetlosnih godina do nas.
Galaksija se vraća u „kosmičko podne“, što je period kosmičkog vremena koji se desio 2-3 milijarde nakon Velikog praska u kojem su galaksije formirale zvezde velikom brzinom.
Danas je jato Spajderveb trebalo da evoluira u masivno, stabilno, gravitaciono vezano jato galaksija.
Proučavanje takvih vrsta klastera dok su još u ranim fazama formiranja, trebalo bi da pruži uvid u evoluciju strukture univerzuma. Takođe, može otkriti više o procesima koji utiču na stope formiranja zvezda i aktivnost supermasivne crne rupe, što se događa unutar klastera galaksija.
Pošto mi zapravo još uvek ne znamo kako se jata galaksija razvijaju, teško je utvrditi koje grupe su pravi protoklasteri, a koje se verovatno neće promeniti.
Iz tog razloga, naučnici traže zanimljive i neobične primere kroz galaksiju, koje ukazuju na aktivnosti povezane se evolucijom i koje su potvrđene na više načina.

14 supermasivnih crnih rupa

Prožimanje materijala unutar crnih rupa, koje inače ne emituju svetlost, prenosi visokoenergetsko svetlo koje do nas plamti kroz svemir.
Naučnici su uočili i da na područjima u svemiru, koja su od nas udaljena 11,3 miliona svetlosnih godina, 14 galaksija koje emituju X-zrake, što ukazuje na to da se u njima nalaze aktivne supermasivne crne rupe.
Takođe su zaključili i da četvrtina najvećih galaksija u ovom protogalaktičkom jatu, ima aktivne supermasivne crne rupe, što je prema njihovim rečima pet do 20 puta više od proseka, prenela je „Nacionalna geografija“.
Polarna svetlost na severu Norveške. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nakon erupcije na Suncu, izdato upozorenje za geomagnetnu oluju na Zemlji
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
SVET
Koliko košta prašina sa Meseca
Planeta Jupiter i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće na snimku najudaljenije planete: Iznenađenje na 17.000 svetlosnih godina od Zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala