- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mihajlovićeva: Kada se povežemo s gasom iz Azerbejdžana, smanjićemo zavisnost od Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićZorana Mihajlović
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom u septembru naredne godine, Srbija dobiti mogućnost diversifikacije snabdevača prirodnim gasom i povećati svoju energetsku nezavisnost.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Srbija je još uvek zavisna od jednog dobavljača. Imamo dva pravca dotoka gasa, ali smo zavisni od Rusije. Naša konekcija sa Bugarskom, koja će biti gotova sledeće godine daje nam mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo TNG iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana, čime smanjujemo našu zavisnost“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Juronjuz Srbija.
Upitana da prokomentariše mogućnost prodaje ruskog udela u vlasništvu NIS-a, potpredsednica Vlade je rekla će država učiniti sve što je potrebno da osigura energetsku bezbednost i omogući nesmetano snabdevanje naftom.
„Imali smo odličnu saradnju sa NIS-om sve vreme i kada je u pitanju nabavka i skladištenje. Pitanje energetske bezbednosti je pitanje razvoja države i uradićemo sve što je potrebno da i u narednom periodu budemo energetski bezbedni. Izuzeti smo iz petog paketa sankcija, ali ne znamo šta može da se dogodi u narednom periodu i zato razmatramo sve opcije“, rekla je ona.
Ona je navela da će država učiniti sve da ima dovoljno energije i energenata i da će Srbija narednu zimu dočekati sa dovoljnim količinama nafte, naftnih derivata, kao i gasa, električne i toplotne energije.
„Kakva će biti cena gasa, to ne možemo sa sigurnošću da znamo, jer su ovo tektonski poremećaji na tržištima i pitanje je koju ćemo cenu moći u pregovorima sa „Gaspromom“ da dobijemo, sigurno je da neće biti kao do sada. Postoje stvari koje ne zavise od Srbije, ali smo uradili sve da budemo energetski bezbedni i u ovim uslovima i da obezbedimo dovoljne zalihe gasa, mazuta, dizela, kerozina, gasa“, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala