- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Pridruženje Švedske i Finske NATO-u znači više neprijatelja - uzdamo se u njihov zdrav razum

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će nakon eventualnog stupanja Švedske i Finske u NATO, Rusija imati više zvanično registrovanih neprijatelja. I pre specijalne operacije u Ukrajini bilo je pokušaja da se ove zemlje uvuku u Alijansu i Moskva će morati da pojača zaštitu svojih granica, dodao je on.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Švedska i Finska sa zapanjujućom ozbiljnošću razmatraju mogućnost pridruživanja Alijansi. Sam NATO je spreman da ih oberučke prihvati u najkraćem mogućem roku i uz minimalne birokratske procedure. Sjedinjene Američke Države sada pozivaju predstavnike severne Evrope da se pridruže bukvalno sa svih strana. Samo tiho pokucajte i odmah ćemo vas pustiti. A, šta to znači? Znači da će Rusija imati više zvanično registrovanih neprijatelja“, ocenio je Medvedev.

Specijalna operacija u Ukrajini nije povod za pridruživanje NATO-u

On je još nazvao besmislenim tvrdnje da u slučaju da nije bilo specijalne operacije Rusije u Ukrajini, ne bi se ni poteglo pitanje ulaska te dve baltičke zemlje u NATO.
„Besmislena je tvrdnja da nije bilo specijalne operacije u Ukrajini, uopšte se ne bi postavljalo pitanje stupanja u NATO ovih zemalja i za Rusiju bi situacija bila jednostavnija. To nije tačno. Prvo, pokušaji da se ove države uvuku u Alijansu preduzimani su i ranije. A, kao drugo, najvažnije – ne postoje teritorijalni sporovi sa tim zemljama, kao sa Ukrajinom. Zato je cena tog članstva za nas drugačija“, smatra Medvedev.

Rusija će morati da pojača zaštitu svojih granica sa Alijansom

On je istakao da ako Švedska i Finska uđu u NATO, dužina kopnenih granica sa Alijansom će se više nego udvostručiti.

„Naravno da će biti potrebno da se ove granice pojačano zaštite. Biće neophodno i ozbiljno jačanje kopnenih snaga i PVO, kao i raspoređivanje postojećih mornaričkih snaga u Finskom zalivu“, istakao je Medvedev.

Medvedev je ocenio da ukoliko dođe do pridruženja Alijansi, ni o kakvom nenauklearnom statusu Baltika ne može biti govora i da će morati da se uspostavi ravnoteža. Takođe je naglasio da do ovog trenutka, Rusija nije preduzimala takve mere i nije nameravala da ih preduzme, ali će adekvatno postupiti ukoliko bude prinuđena.

Nada u zdrav razum severnih suseda

On se još osvrnuo na to što je javno mnjenje u Švedskoj i Finskoj gotovo ravnomerno podeljeno po pitanju ulaska u NATO i istakao da se nada će zdrav razum prevladati.

„Javno mnjenje Švedske i Finske po ovom pitanju je gotovo ravnomerno podeljeno. I to uz maksimalne napore domaće propagande. Niko razuman ne bi želeo povećanje cena i poreza, povećanje napetosti duž granica, ‘Iskandere’ i brodove s nuklearnim naoružanjem koji su bukvalno na dohvat ruke od sopstvenog doma. Nadajmo se da će razum naših severnih suseda ipak pobediti. Ali, i ako ne bude tako – sami su to tražili“, zaključio je Medvedev.

Komentarišući najavu da će Švedska i Finska ući u NATO, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da dalje širenje Alijanse neće doneti veću bezbednost Evropi.
Plan Alijanse da se proširi i posledice koje to može izazvati bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SVET
Zapadni mediji: Švedska i Finska mogle bi uskoro da uđu u NATO
Zastava Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SVET
Vladajuća stranka u Švedskoj preispituje odluku o NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala