- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istorijski presedan: Zelenski „oteo“ opozicionara i nudi Rusima da ga razmeni za strane plaćenike

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Slučaj da predsednik jedne zemlje „otme“ opozicionog lidera, a onda pokuša da ga razmeni za ratne zarobljenike i svog državljanina preda tuđoj zemlji nije zabeležen u istoriji, kaže ruski ekspert Aleksandar Dudčak, komentarišući „slučaj Medvedčuk“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je ponudio Rusiji da Viktora Medvedčuka, bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma - Za život, razmeni za Ukrajince koje je zarobila ruska vojska je presedan, smatra Dudčak.
„Ne mogu da se setim da je takav slučaj zabeležen u istoriji. Možda se tako nešto negde i dogodilo, ali mi je to teško i da zamislim. Bilo je slučajeva da su neki lideri afričkih zemalja u prošlom veku pojeli svoje protivnike u bukvalnom smislu te reči. Verovatno je i Zelenski već na putu da isto učini. Međutim, sama činjenica da se ovde nudi razmena svojih građana za sopstvene građane samo po sebi je nonsens“, kaže Dudčak.
Medvedčuk je od maja prošle godine bio u kućnom pritvoru, ali mu se od 28. februara, četiri dana od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, gubi svaki trag. Kijevske vlasti, koje ga sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, tvrdile su da je pobegao iz kućnog pritvora i da se krio 48 dana.
Eksperti smatraju da su krivična dela koja ukrajinske vlasti Medvedčuku stavljaju na teret politički motivisana, pošto ovog ukrajinskog opozicionara bije glas da zastupa proruske interese i protivi se ulasku Ukrajine u NATO. Drugim rečima, takve stavove ukrajinske vlasti, koje zemlje NATO-a „pumpaju“ oružjem, nisu mogle da mu oproste.
Osim toga, Medvedčukova politička stranka najveća je opoziciona snaga, dok njega smatraju za saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kakvu igru igra Zelenski

Glavno pitanje je zašto je Kijev baš sada odlučio da objavi vest o hapšenju Medvedčuka tj. zašto je Zelenski baš sada izvukao ovog „džokera“ iz rukava? Pretpostavlja se da Kijev želi da razmeni Medvedčuka za nekog stranog plaćenika, koji je bitan Amerikancima i Britancima, a koji je opkoljen u čeličani „Azovstalj” u Mariupolju. Na takav zaključak navodi i činjenica da Ukrajina u tu zonu šalje helikoptere u pokušaju da evakuiše preostale snage iz te fabrike, koja je glavno leglo ukrajinskih nacista i stranih plaćenika, a koju Rusi drže pod opsadom.
„Zadatak je Kijeva je da državljanina svoje zemlje razmeni za strane plaćenike koji se nalaze na teritoriji Ukrajine. Po svim međunarodnim normama, pravilima i međunarodnom pravu, to je protivzakonito. Mislim da ćemo više informacija dobiti kada se zarobe svi ti koji se kriju u podrumima ‘Azovstalja’, odakle i dalje pružaju otpor. U svakom slučaju, ceo ovaj slučaj je neverovatan“, kaže Dudčak.
Na fotografijama koje su objavile kijevske vlasti Medvedčuka je teško prepoznati. Na njima je sa lisicama, mršav, iznuren i raščupan. Kremlj je u prvi mah saopštio da je potrebna provera izveštaja o njegovom hapšenju, s obzirom da u poslednje vreme Ukrajina objavljuje previše lažnih vesti.
„Sudeći po njegovom izgledu ništa mu se dobro nije dešavalo u poslednje vreme. U priče da su ga, kako tvrde, tek sad uhapsili teško je poverovati, jer je on nestao sa ‘radara’ već odavno, a sudeći i po njegovom izgledu reklo bi se da je već dugo izložen torturi i maltretiranju. Očigledno je da su mu obukli ukrajinsku maskirnu uniformu za potrebe snimanja, a ima različitih snimaka. Očita je razlika u njegovom izgledu na svakom od tih snimaka, a poznato je kako oni postupaju sa zarobljenicima – ne prezaju ni od čega i ne znaju za ljudskost. Može se zamisliti kakva mu je sudbina - zavidna sigurno nije“, kaže ekspert.
Supruga uhapšenog Viktora Medvedčuka, Oksana Marčenko, zahteva od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ga odmah pusti na slobodu, ističući da je njen suprug proganjan iz političkih razloga, suprotno zakonima u Ukrajini i međunarodnom pravu. Ona je istakla da on nije prekršio nijedan ukrajinski zakon, te da nije napustio teritoriju te zemlje. Njegovo hapšenje nazvala je „manifestacijom terorizma“.
Ona se za pomoć obratila i turskom predsedniku Redžepu Erdoganu, navodeći da se plaši za život svog supruga.
Dudčak smatra da Kijev neće reagovati na zahtev Marčenkove, ali da postoji šansa da će se Erdogan založiti.
„Paradoksalno zvuči, ali veće su nade da će se predsednik Turske u ovom slučaju založiti. On bi mogao da pokaže saosećanje, a uostalom i sam stremi ka tome da postane mirotvorac u ovom sukobu. Mogao bi da porazgovara sa Zelenskim, pošto Zelenski sada prihvata preporuke, mada njega sada kontrolišu vrlo specifične snage. Nedavno smo videli da je čak ignorisao predsednika Nemačke, i to ne samo da ga je ignorisao, već je najvišeg političara nekada vodeće države Evrope pljunuo u lice“, kaže Dudčak.
Trzavice između Nemačke i Ukrajine su izbile posle ovonedeljnog odbijanja Zelenskog da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera koji je želeo da dođe u Kijev sa delegacijama Poljske i baltičkih zemalja. Zelenski je odbio taj susret zbog, kako su naveli nemački mediji, činjenice da Štajnmajer ima „bliske odnose sa Rusijom“.
Dudčak ocenjuje da je Nemačka zemlja koja je izgubila suverenitet, a da je ovaj slučaj pokazao da se Zelenski na ovaj način ruga nemačkom predsedniku.
„Pokazao je da je ravnodušan prema Nemačkoj, jer iza njega stoje sasvim druge sile - London i Vašington. Zelenski sluša njihova naređenja i uputstva i na osnovu toga nastupa i daje saopštenja. Ipak, u ovom konkretnom slučaju postoji nada da će Erdogan intervenisati... To bi moglo pomoći da se pronađe nekakav kompromis“, smatra ekspert.

Zapad zatvara oči na otmicu opozicinara i njihove imovine

Komentarišući predlog Vladimira Zelenskog da Medvedčuk bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike, portaparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je podsetio da on nije ruski, nego ukrajinski državljanin i strani političar, ali je istakao da će Kremlj nastaviti da prati ovaj slučaj i kritikovao je Kijev što "progoni čoveka zbog njegovih političkih stavova".
Peskov je istakao da Medvedčuk nije imao nikakvih "tajnih odnosa" sa Rusijom, potkrepljujući tu tvrdnju činjenicom da bi u suprotnom napustio teritoriju Ukrajine pre početka specijalne operacije. Umesto toga, doneo je tešku odluku da ostane u zemlji i učestvuje u suđenju .
Međutim, sud u Ukrajini doneo je odluku da zapleni imovinu Medvedčuka i njegove supruge, čime su, kako ocenjuje Dudčak, potpuno zanemarene sve tradicionalne norme jurisprudencije, uključujući i pravo privatne svojine.
„Oni sebi dopuštaju da rade šta hoće, bez osvrtanja na pravila, norme, zakone… Ako mogu da opljačkaju - opljačkaće, ako mogu da ubiju protivnika koji im se nađe na putu – i to će uraditi. Njima su otkazale sve kočnice i za njih nema prepreka. Tako će biti sve dok ih neka sila ne zaustavi“, zaključio je ekspert.
Moskva podseća da se Medvedčuk uvek zalagao za mir i protivio ratu, organizovao je razmene zatvorenika tokom proteklih godina i učestvovao u rešavanju drugih humanitarnih pitanja. Osim toga, Medvedčuk je poznat i kao inicijator realizacije Minskih sporazuma u "normandijskom formatu", dok je zvanični Kijev podrivao te dogovore koji su bili put ka mirnom rešenju krize u Ukrajini.
Ruski eksperti sumnjaju da će uslediti bilo kakva reakcija Zapada po ovom pitanju. S obzirom na to da se Medvedčuk zalagao za nezavisnu Ukrajinu i protivio ulasku Ukrajine u NATO, upravo je to razlog što ga, za razliku od Zelenskog, ne podržavaju Vašington i Brisel.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala