- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu: Nazire se novi Hladni rat zbog Ukrajine

© Handout .Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Turske vlasti vide naznake novog Hladnog rata u svetu zbog situacije u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Pretpostavljamo da će se posledice rata između Ukrajine i Rusije i uvedenih sankcija još dugo osećati. Proces obnove trajaće određeno vreme. Vidimo naznake novog Hladnog rata, ali ćemo nastaviti da sprovodimo principijelnu spoljnu politiku“, rekao je ministar u intervjuu za televiziju „En-Ti-Vi“.

Prema rečima šefa turske diplomatije, „Turska sledi međunarodno pravo“.

„Vodićemo uravnoteženu politiku. U slučaju da UN odobre sankcije protiv Rusije, Turska će biti primorana da ih sledi“, istakao je on.

Međutim, pridruživanje Turske antiruskim sankcijama nije realno s obzirom na posredničku ulogu Ankare u sukobu između Rusije i Ukrajine, objasnio je on.
Zapadni partneri često pitaju šta je razlog za takav stav Ankare, dodao je ministar.
„Često nas pitaju da li ćemo zatvoriti nebo? Vidite, Turska ima posredničku poziciju, osmišljenu da stabilizuje situaciju“, naglasio je ministar spoljnih poslova. On je dodao da je Turska u potpunosti implementirala Konvenciju iz Montrea, ali da ona ne daje mogućnost zemlji da zatvori vazdušni prostor za civilne avione.

O potencijalnom sastanku Putina i Zelenskog

Govoreći o potencijalnom sastanku predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, Čavušoglu je ocenio da se taj susret bliži.
„Mislim da taj sastanak nije daleko. Sve zavisi od saglasnosti i stava Putina. Ruski lider načelno nije protiv tog sastanka“, objasnio je ministar.
S tim u vezi, napomenuo je da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira u narednim danima da obavi telefonske razgovore sa Putinom i Zelenskim. Kako kaže, Turska vodi pregovore sa stranama u sukobu u Ukrajini i ulaže napore da organizuje sastanak predsednika Rusije i Ukrajine.

O rusko-ukrajinskim pregovorima

Govoreći o pregovorima Moskve i Kijeva, turski ministar je objasnio da Ankara pokušava da se pridržava realnih pozicija.

„U poslednje vreme, posle događaja u Buči, strane su dale mnogo izjava u kojima osuđuju jedni druge. To je negativno uticalo na pregovarački proces. Međutim, i pored svih poteškoća, mogućnost uspostavljanja primirja postoji. Nastavljamo da razgovaramo sa stranama. Sadašnjem toku pregovora ne pristupamo sa optimizmom, ni sa pesimizmom. U ovom slučaju se držimo realnih stavova“, rekao je on.

Prema rečima Čavušoglua, Moskva i Ankara nastavljaju da „održavaju bliske kontakte“.
„Planiram da razgovaram sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, ministri odbrane dve zemlje su takođe u kontaktu“, dodao je on.
Istovremeno, potvrdio je da namerava da otputuje u SAD 18. maja radi sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

O isporukama gasa u EU

Turski ministar je takođe rekao da smatra da Evropa treba da uloži napore da ubedi Republiku Kipar da reši problem podeljenog ostrva u interesu isporuka gasa u EU.
„Najekonomičnija ruta za isporuku gasa iz istočnog Mediterana u Evropu je preko Turske. I naravno, ruta je kroz Kipar. A ravnopravna distribucija energetskih resursa proizvedenih u tom regionu biće od koristi svim stranama. I ko će ubediti grčki deo Kipra da preduzme konkretne korake za regulisanje problema? Neka ga Evropska unija ubedi. Sada joj je potreban gas koji će doći odatle“, konstatovao je on.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Čavušoglu: Sankcije protiv Rusije neće rešiti probleme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala