- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska ministarka: Odustajanje od ruskih energenata bio bi veoma težak udarac za zemlju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Uvođenje embarga na isporuke gasa i nafte iz Rusije bilo bi težak udarac za Bugarsku, izjavila je potpredsednica Vlade, ministarka privrede Bugarske Kornelija Ninova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Još uvek nemamo alternativu tim isporukama. Ako sada prekinemo isporuke, to će biti težak udarac za ekonomiju i domaćinstva. A mi želimo upravo suprotno – da stabilizujemo ekonomiju i da pomognemo domaćinstvima“, izjavila je Ninova.

Ona je ponovila da Bugarska ne isporučuje oružje Ukrajini.
Komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je rekao da Sofija učestvuje u finansiranju isporuka naoružanja Ukrajini, Ninova je naglasila da Bugarska redovno uplaćuje doprinose Evropskoj uniji, a raspodelom tih sredstava bavi se Evropska komisija.
„Bugarska Vlada i bugarski parlament nisu doneli odluku o izvozu oružja i municije i, nadam se, ni neće“, kazala je Ninova za „bTV“.
Ona je pojasnila da članovi vladajuće koalicije imaju različita mišljenja po pitanju mogućnosti pružanja vojne pomoći Ukrajini. Odgovarajući predlog je iznela stranka „Demokratska Bugarska“, ali za socijaliste je to pitanje „crvena linija“, istakla je Ninova, koja je na čelu stranke „Bugarska socijalistička partija“.
Ona je ponovila da kao ministarka privrede iz principijelnih razloga neće staviti potpis ispod odgovarajuće odluke.
„Mi želimo da se rat završi. Želimo mir i spokoj. Želimo da se okončaju vojna dejstva u da započnu mirovni pregovori. Ali kada želiš mir, nemoguće je snabdevati zemlje kako bi nastavile da ratuju i ubijaju jedni druge. Naglasiću da mi ne izvozimo oružje ni za jednu stranu“, istakla je zamenica premijera Bugarske.
Poslanik parlamentarne stranke „Preporod“ Elena Gunčeva ranije je zahtevala ostavku Kornelije Ninove.
Prema rečima Gunčeve, Bugarska bez obzira na izjave ministra ekonomije, ipak učestvuje u isporukama oružja Ukrajini. Zemlja učestvuje u mehanizmu EU za održavanje mira i plaća godišnje članarine. O tome je ranije govorio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je rekao da i Bugarska i Mađarska učestvuju u finansiranju isporuka sa oružjem.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Bugarski socijalisti ponovili: Ne podržavamo isporuke oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala