- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Arktik prostor za saradnju a ne za geopolitičke igre

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF Vladimir Putin na vstreče s rabotnikami kosmodroma Vostočnый v sboročnom cehe raketы-nositelя
Prezident RF Vladimir Putin na vstreče s rabotnikami kosmodroma Vostočnый v sboročnom cehe raketы-nositelя - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Za Rusiju Arktik nije arena za geopolitičke igre već mogućnost za stabilnu saradnju, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Na Arktik ne gledamo kao na prostor za geopolitičke igre, nego kao na teritoriju dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje. Rusija je zainteresovana i otvorena za saradnju sa svim zemljama po pitanju Arktika“, rekao je on na sednici posvećenoj ovom regionu.

Dodao je da postoji mogućnost da se saradnja proširi na zemlje van tog regiona.
„Na prostoru Arktika žive i rade stotine hiljada naših građana. Tamo su skoncentrisani gotovo svi pravci naše nacionalne bezbednosti: ekološki, reursni, vojno-politički, tehnološki. I odmah ću da istaknem, uzimajući u obzir različita ograničenja i sankcioni pritisak, da se svim planovima i projektima povezanim sa Arktikom mora posvetiti posebna pažnja. Oni se ne smeju odlagati, već naprotiv, na sve pokušaje da se zaustavi naš razvoj treba odgovoriti maksimalnim ubrzanjem tempa realizacije kako tekućih ciljeva, tako i onih u perspektivi“, rekao je on.
Putin je ukazao i na to da niz stranih kompanija ne ispunjava svoje obaveze.

„Kao posledica aktivnosti neprijateljskih država narušeno je više saobraćajnih logističkih lanaca. Neke strane kompanije ne ispunjavaju u punoj meri ili uopšte ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze “, naveo je on i dodao da Rusija ima mogućnosti da nađe alternativna rešenja za to.

Predsednik je u tom kontekstu naložio svim institucijama angažovanim na Arktiku da brzo reorganizuju aktivnosti kako bi građani tog regiona bili obezbeđeni hranom, lekovima, gorivom i to bez ikakvih prekida.
Na sednci je govorio i potpredsednik vlade Jurij Trutnjev koji je naveo da se na Arktiju realizuje preko 460 projekata uz podršku države, a da obim investicija premašuje 1,3 biliona rubalja (oko 16 milijardi dolara).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala