- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Presek stanja: Ruske snage uništile dva ukrajinska skladišta municije i četiri helikoptera

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaOlupina oborenog ukrajinskog aviona Su-25
Olupina oborenog ukrajinskog aviona Su-25 - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja Oružane snage Rusije uništile su tokom noći dva velika skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u naseljima Sadovo i Čudnov, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Konašenkov je istakao da su takođe uništena četiri ukrajinska helikoptera na aerodromu Mirgorod: dva Mi-24 i dva Mi-8.
Prema njegovim rečima, ruska vojska izvela je vazdušne napade na 46 vojnih objekata u Ukrajini i u vazduhu oborila dva drona.
„Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 46 vojnih objekata Ukrajine. Među njima su: dva komandna mesta i radarska stanica u oblasti Borovo, dva višecevna raketna sistema, kao i četiri područja koncentrisanja ukrajinske vojne tehnike u oblastima Borovo i Peski-Radkovsko“, precizirao je Konašenkov.
On je dodao da su „ruski PVO sistemi oborili dve bespilotne letelice u vazduhu iznad naselja Afanasjevka“.
Tokom protekle noći ruske raketne snage i artiljerija pogodile su 693 neprijateljska cilja, od kojih 676 koncentrisanja ljudstva i tehnike, 11 kontrolnih punktova i pet skladišta za logistiku.
Konašenkov je potvrdio da se u Marijupolju u oblasti metalurškog kombinata „Iljič“, tokom zajedničkih ofanzivnih dejstava ruskih Oružanih snaga Rusije i jedinica Narodne milicije DNR, dobrovoljno predalo više od hiljadu ukrajinskih vojnika, među kojima 162 oficira i 47 pripadnica ukrajinske vojske.
On je saopštio da je 151 ranjenom ukrajinskom vojniku 36. brigade marinaca ukazana medicinska pomoć na licu mesta, nakon čega su svi prebačeni na lečenje u gradsku bolnicu Marijupolj.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Oružane snage Rusije uništile su 130 aviona, 103 helikoptera, 244 protivvazdušna raketna sistema, 447 bespilotnih letelica, 2.169 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 243 višecevna bacača raketa, 931 artiljerijsko i minobacačko oruđe, kao i 2.076 specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Buča i Kramatorsk i njihova paralela sa Račkom i Markalama, kao i to ko je kriv za zločine za koje je Zapad odmah okrivio Ruse (kao svojevremeno Srbe), bili su tema emisije „Novi Sputnjik poredak“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala