- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera filma o četnicima - „Opkoljeni“

© Foto : PromoFilm "Opkoljeni"
Film Opkoljeni - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Film „Opkoljeni“ scenariste i reditelja Miloslava Samardžića čija je radnja smeštena u jesen 1942. godine zakazana je za večeras u bioskopu Sinepleks Galerija Beograd, dok će se od sutra ovo ostvarenje naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Film je zasnovan na istinitom događaju i bavi se komandantom Gorske kraljeve garde, Nikolom Kalabićem koji sa još trojicom četnika biva opkoljen u planinama Srbije. Za to vreme Nedićeva specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov dvanaestogodišnji sin, kao i supruga, beže. Nemci pozivaju Kalabića na predaju, obećavajući vojnički tretman u zarobljeništvu, ali on zna da su njegovog oca, potpukovnika Milana Kalabića, nedavno svirepo mučili i ubili. Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkole njih četvoricu i kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji samo su neka od pitanja koje ovaj akcioni film pokreće.
Scenarista i reditelj Milosav Samardžić kojem je ovo prvi film, kaže da je odlučio da otvori priču o Kalabiću jer je to najoklevetaniji četnik u Srbiji i na Balkanu.
„Bilo je bezbroj filmova, reportaža, članaka u kojima je on prikazivan kao pijanica, zločinac. Međutim, kroz moje ruke prošla su mnoga dokumenta, o njemu sam napisao dve knjige i scenario za dokumentarni film. Nema dokaza da je on zaista bio takav kakvim su ga komunisti predstavljali“, tvrdi reditelj i dodaje da nije želeo da upadne u zamku kao što to čine mnogi reditelji u susretu s istorijskim temama.
„Izabrao sam jedinstven i istinit događaj. Partizanski filmovi iz Titove Jugoslavije nisu istiniti događaji, svi su propaganda. Ovo je istinit događaj, u potpunosti dokaziv“, ističe Samardžić.
© Foto : PromoPlakat za film "Opkoljeni"
Plakat za film Opkoljeni - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pukovnik mr Dragan Krsmanović, vojni konsultant kaže da je ovo univerzalna priča ispričana filmskim jezikom. Međutim, to što je zasnovana na istorijskom događajima nas obavezuje da ispoštujemo faktografiju, što znači da se vratimo u jesen 1942. godine, da ispoštujemo odevanje, naoružanje, određene tehničke i taktičke radnje koje su tada sprovođene.
Uloge u filmu tumače Borko Brajević, Saša Stanković, Stefan Jocić, Nikola Drmočić, Predrag Vasović, Aleksandar Jelenić i mnogi drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala