- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Paradoks bez premca: Srbija zastrašuje Balkan samo oružjem iz Rusije i Kine – Zapadno je bezazleno

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“
Ruski prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Kada Srbija kupuje vojnu opremu i sisteme na Istoku, od Rusije i Kine, onda su pojedini regionalni lideri „zabrinuti“ i „uplašeni. A kad se Srbija oprema oružjem i opremom sa Zapada, onda je valjda – bezopasna.
Na taj nonsens i totalni paradoks ukazuje činjenica da su zvaničnici iz regiona od Kurtija do Mila, ali i mediji, od Zagreba do Sarajeva, uperili prstom na Beograd koji „zvecka oružjem“ jer je kupio kineski PVO sistem koji je, inače, odbrambeni.
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
SRBIJA
Srbija kupuje turske „bajraktare“
Branko Krga, general-pukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba vojske SRJ, a sada profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, smatra da je cela diskusija na ovu temu paradoksalna i to iz više razloga.

Paradoks bez premca

„Ova buka u stvari i ne zaslužuje nikakav komentar. Toliko je besmislena tvrdnja da Srbija nekog zastrašuje, da jednostavno to ne zaslužuje da se pominje. Na prvom mestu, od Srbije nikome ne preti nikakva opasnost, i sasvim su drugi razlozi zbog čega je ti regionalni političari sada napadaju“, mišljenja je general Krga.
Cela poenta njihove takozvane zabrinutosti je, smatra naš sagovornik, da se dodvore Zapadu i NATO iz samo njima znanih razloga.
Kineski vojni transportni avion Y-20 - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SRBIJA
Kineski PVO sistem FK-3 dopremljen u Srbiju
Krga, takođe, podseća da Srbija kupuje i naoružanje sa zapada odnosno sarađuje sa svima gde vidi korist za sebe. Ali, izgleda da se u regionu plaše samo kineskog i ruskog oružja.
„Suštinski, Srbija neće nikome nauditi ko ne bude nju ugrožavao. A najbolji način da se nabavi naoružanje je upravo kako to Srbija radi. Znači, kupuje se tamo gde je nešto povoljnije, gde ima onih sistema koji su nam potrebni, gde nema političkog ucenjivanja i tako dalje,“ objašnjava naš sagovornik.

Dodvoravanje bez razloga

Činjenica da je Milo Đukanović, navodno, najviše zabrinut zbog činjenice odakle se Srbija naoružava, za generala Krgu nije novina jer, kako kaže, Đukanović već decenijama komentariše ono što Srbija radi kao da ima neki vrstu „patronata“ nad našom zemljom. Kao da za sebe prisvaja neko pravo da neprekidno ocenjuje šta Srbija radi.
General Krga ponavlja da Srbija uglavnom kupuje odbrambene sisteme. Što je neoboriv dokaz da apsolutno nema nikakve ofanzivne namere za koje je optužuju.
Inače, Đukanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Srbije da će kupiti novo oružje, apostrofirao da posebno zabrinjava činjenica da se ta zemlja naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Evropi i NATO, i da je poseban rizik naoružavanje Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO.
Helikopteri Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SRBIJA
Najveći prikaz oružane moći Vojske Srbije - 30. aprila na aerodromu u Batajnici
Ali, na istoj konferenciji na Cetinju bio je i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski koji je, na neki način „poklopio“ Đukanovića rečima da njima Srbija nije bezbednosna pretnja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala