- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jedan od deset vodećih svetskih tenora gostuje u „Toski“ Narodnog pozorišta

© Foto : Arhiva Narodnog pozorišta"Toska"
Toska - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović nastupiće u ulozi Kavaradosija u Pučinijevoj operi „Toska“ u subotu, 16. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Operski pevač Zoran Todorović već godinama veoma uspešno nastupa u najznačajnijim svetskim operskim kućama kao što su Bavarska državna opera, Semper opera u Drezdenu, Nemačka opera i Državna opera u Berlinu, Holandska opera, Teatar La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Franciska, Opera Los Anđelesa, Teatar Kapitol u Tuluzu, Marsejska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, kao i na Festivalu u Bregencu i u Narodnom pozorištu u Tokiju, pod palicom najznačajnijih dirigenata našeg vremena.
© Foto : PromoZoran Todorović
Zoran Todorović - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Zoran Todorović
Iako je karijeru započeo kao lirski tenor, raspon njegovog glasa omogućava mu da peva i dramske uloge. Todorović je 2009. godine, na opšte oduševljenje publike Masimo Teatra u Palermu, izveo svoj prvi vagnerovski repertoar, i to u naslovnoj ulozi Vagnerove opere „Lorengrin“.
Od tada se na njegovom repertoaru niže veliki broj uloga dramskih tenora među kojim su: Andre Šenije, Dik Džonson u operi „Devojka sa zapada“, Žan u Masneovoj operi „Herodijada“, Polion u „Normi“, Manriko u „Travijati“, Don Alvaro u operi „Moć sudbine“, Turidu u operi „Kavalerija rustikana“ i mnoge druge.
© Foto : Arhiva Narodnog pozorišta"Toska"
Toska - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
U naslovnoj ulozi nastupa prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović. Ulogu Barona Skarpije tumačiće Nikola Mijailović, bariton svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta.
U podeli na subotnjem izvođenju su i Mihailo Šljivić, Vuk Matić, Darko Đorđević, Gavrilo Rabrenović, Sveto Kastratović i Lenka Maksimović. Učestvuje Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beograd.
Reditelj je Dejan Prošev, a dirigent Ana Zorana Brajović.
© Foto : Arhiva Narodnog pozorišta"Toska" Đakoma Pučinija
Toska Đakoma Pučinija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva. Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
„Toska“ je prvi put izvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Kostanzi u Rimu, dok je srpska praizvedba održana 10. januara 1914. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Solista opere „Travijata“ Vesna Đurković - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Podkast
Sopran Vesna Đurković otkriva šta peva u kupatilu | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala