- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Akcionari „Tvitera“ tuže Ilona Maska

© REUTERS / AAP/Ben MacmahonIzvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask
Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Grupa akcionara „Tvitera“ podnela je tužbu protiv Ilona Maska jer nije blagovremeno, odnosno u zakonom propisanom roku, otkrio da je kupio značajan udeo u tom društvenom mediju, izveštava Si-En-Bi-Si.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mask, šef kompanije „Tesla“ i „Spejs iksa“, objavio je 4. aprila da je stekao 9,2 posto udela u „Tviteru“ za 3,0 milijarde dolara, što je izazvalo skok akcija te društvene mreže od vrtoglavih 27 odsto, dok investitori na taj potez gledaju kao na glasanje o poverenju.
Savezni zakon o trgovanju nalaže da investitori moraju da obaveste Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) u roku od 10 dana kada preuzmu više od 5,0 odsto vlasničkog udela u nekoj kompaniji.
Mask, koji je počeo da kupuje akcije „Tvitera“ u januaru, navodno je dostigao taj prag 14. marta, što znači da je do 24. marta trebalo da obavesti SEC o sticanju udela.
Pravni zastupnik Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, nije odmah odgovorio na zahtev Si-En-Bi-Sija za komentarom.
U tužbi, koju je sudu u Njujorku podnela advokatska kuća „Blok i Leviton“ u ime nekoliko akcionara „Tvitera“, navodi se da je Mask iskoristio period od kada je dostigao prag od 5,0 odsto do javne objave udela za kupovinu još više akcija „Tvitera“ po nižoj ceni od one koju su dostigle nakon obaveštenja objavljenog na berzi.
Više pravnih stručnjaka i eksperata za hartije od vrednosti izjavilo je za „Vašington post“ da je to kašnjenje objave možda pomoglo Masku da zaradi 156 miliona dolara, preneo je Tanjug.
Kolektivna tužba je pokrenuta u ime investitora koji tvrde da su izgubili potencijalnu dobit koju su mogli da ostvare da je Mask ranije otkrio da je kupio akcije „Tvitera“.
Ilon Mask, generalni direktor kompanije „Tesla“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
EKONOMIJA
Mask neće u Upravni odbor Tvitera, a predlaže da se zgrada kompanije ustupi beskućnicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala