- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad usporava razvoj putničkog aviona MS-21 kako ne bi prestigao „boing“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSuhoj Ms-21 putnički avion
Suhoj Ms-21 putnički avion - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Čim je Rusija napredovala u razvoju novog putničkog aviona MS-21, Zapad je počeo da blokira Rusiji pristup kompozitnim materijalima kako ruska letelica ne bi prestigla „boing“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naravno, zainteresovani smo za saradnju sa tehnološki razvijenim zemljama. To je očigledno. Ali u čemu je problem? Tokom te saradnje mi smo postali zavisni od tuđih tehnologija, tuđih visoko tehnoloških proizvoda, prestali smo da razvijamo svoje kompetencije i inženjerske škole. A u okviru sistema u globalnoj privredi ispostavlja se da su moguće akcije i koraci van pravila o kojima se javno govori“, rekao je Putin.
Kako kaže, čist primer toga je ruski avion MS-21.

„Čim smo napredovali sa tim visokotehnološkim proizvodom (avionom MS-21), i to samostalno, odmah su nam uskratili kompozitne materijale. Bez ikakvih razloga. Zbog čega? Samo kako bi nas usporili i kako naš proizvod ne bi izašao na tržište pre 'Boinga'. To su sva pravila“, rekao je ruski predsednik.

MS-21 je putnički avion za letove kratkog i srednjeg dometa nove generacije, kapaciteta od 150 do 211 putnika. Prvi let je izveden 28. maja 2017. godine.
Amerikanci su pokušali da sabotiraju projekat i prekinuli su isporuke odgovarajućih kompozitnih materijala za krila. Međutim, Rusi su zamenili uvozne komponente domaćim delovima.
Najnoviji ruski putnički avion, koji bi trebalo da postane ponos ruske civilne avio-industrije i glavni konkurent trenutno najtraženijim putničkim avionima kao što su američki „Boing 737“ i evropski „Erbas A320“, prošao je osnovnu sertifikaciju, koja doduše uključuje strane komponente, ali će se letovi za proširenje sertifikata nastaviti, a sledeće godine biće izvršene izmene sertifikata koje predviđaju upotrebu ruskog motora i ruskog kompozitnog krila.
Kako je ranije saopšteno, serijska proizvodnja ruskog aviona MS-21, u kome su strani delovi zamenjeni delovima ruske proizvodnje, počeće 2024. godine.
Putnički avion MS-21-300  - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
EKONOMIJA
Ponos ruske nauke i industrije: Avion 21. veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala