- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Spoj Vizantije i fantastike: Izložba „Ars sacra“ jezikom pravoslavlja preti otuđenju

© Foto : Dejan VukićArs sacra
Ars sacra - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Izložba slika Đorđa Savića „Ars sacra“ u galeriji Lucida u Beogradu donosi nam jedinstven spoj crkvenog slikarstva sa fantastikom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima likovnog kritičara i esejiste Dejana Đorića, slikar Đorđe LJ. Savić nije uveo vizantijsku estetiku u apstrakciju, već on izvorno slika „vizantijsku fantastiku“.
„Nije li uostalom cela hrišćanska povest, od žitija, slika i skulptura do same gotske arhitekture na izvestan način fantastična? Anđeli i demoni običnom čoveku deluju nadrealno, ali su zapravo samo deo druge, onostrane stvarnosti. Tako i Savićevo slikarstvo izgleda u odnosu na današnju otuđenu, racionalnu i hladnu tehnovarvarsku, digitalnu postavangardu elektronike i robotike. Uneo je pravoslavnim jezikom rečeno lični momenat u savremenu fantastiku“, kaže Đorić.
Savićevo delo odmah je prepoznato pa je prošle godine dobio jednu od otkupnih nagrada na Bijenalu fantastike, a Đorić ističe da je reč o slikaru koji je prvi koji je spojio crkvenu umetnost sa fantastikom.
„Savić je pronašao svoj put ka slici. Tek sa njim, kada je velika srpska reka likovnog iracionalizma počela naizgled da gubi snagu, ukazuje se koliko je naša umetnost živa, moćna i nepredvidiva, koliko može da se preporađa i iznenadi, koliko je blagotvorno ogrezla u čistu likovnost, za razliku od zapadne, sve više utonule u vizuelno, ilustrativno, besmisleno i podemonjeno“.
Đorđe Savić je završio scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i do sada je učestvovao u oslikavanju više od 30 hramova u Srbiji, Makedoniji i Nemačkoj. Radove na temu vizantijske i pravoslavne umetnosti i živopisa radi od 2015. godine. Serija slika koja je izložena u galeriji Lucida nastala je od 2020. godine u tehnici akril na platnu.
Izložba „Ars sacra“ biće otvorena do kraja meseca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala