- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija razvija novu vakcinu za prevenciju rotavirusa kod dece

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u naučnom centru za lekove
Laborant u naučnom centru za lekove  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Rusija razvija novu vakcinu za prevenciju infekcije izazvane rotavirusom kod dece, a u najskorije vreme planirana su pretklinička ispitivanja, saopšteno je na sajtu Rospotrebnadzora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Trenutno saradnici Naučno-istraživačkog instituta za mikrobiologiju i parazitologiju u Rostovu, rade na razvoju domaće vakcine za imunoprofilaksu rotavirusne infekcije kod dece. U najskorije vreme planirana su pretklinička ispitivanja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, razvoj i proizvodnja domaće vakcine biće od velikog značaja za realizaciju plana zamene uvoza, kao i u cilju izvoza u strane prijateljske zemlje. U ovom momentu razvijene su i koriste se u praksi strane vakcine protiv rotavirusa kao što su „RotaTek“ i „Rotariks“.
„U Ruskoj Federaciji stvorena je kolekcija sojeva humanih rotavirusa adaptiranih za lanac ćelija koje su sposobne za razmnožavanje van organizma neodređeno vreme i prikazana je mogućnost razvoja inaktiviranog vakcinalnog preparata, koji po svojoj bezbednosti i imunogenoj aktivnosti ima prednost u poređenju sa sličnim inostranim“, zaključio je nadzorni organ.
Rotavirus odgovoran je za 30 odsto infekcija gastrointestinalnog sistema kod odojčadi i male dece. Najčešće oboljevaju odojčad u dobu od 6 meseci i deca do 5 godina života. Infekcije uzrokovane ovim virusom čest su uzrok hospitalizacije odojčadi i male dece, jer izaziva tešku dijareju i povraćanje uz povišenu temperaturu, što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidratacije (gubitka telesne tečnosti).
Stariji ljudi vežbaju - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
RUSIJA
Čuveni ruski lekar Leo Bokerija: Kako doživeti stotu
Jelo od ribe - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Ruska doktorka: Šta jesti ako bolujete od dijabetesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala