- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ciljevi specijalne operacije u Ukrajini će biti ostvareni

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKonvoj ruske vojne tehnike
Konvoj ruske vojne tehnike - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koristeći najsavremenije vrste naoružanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naši oficiri danas učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu u Ukrajini. Pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa. Deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koriste najsavremenije vrste naoružanja sa jedinstvenim karakteristikama koje nemaju analoge u svetu“, istakao je Putin.
„Tako će i biti. Nema nikakve sumnje“, rekao je Putin tokom razgovora sa radnicima kosmodroma, komentarišući želju jednog od njih da ciljevi i zadaci operacije budu ispunjeni.
Prema njegovim rečima, ova operacija „ima apsolutno jasne i plemenite ciljeve“.
Putin je podsetio da je već u prvom govoru o specijalnoj vojnoj operaciji odmah izneo njene ciljeve.
„Pomoć ljudima u Donbasu, narodu Donbasa koji smo priznali, bili prinuđeni da to učinimo, jer su kijevske vlasti podstaknute Zapadom odbile da ispoštuju Minske sporazume čiji je cilj bilo mirno rešavanje problema Donbasa“, dodao je predsednik.
Prema njegovim rečima, Rusija tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini preduzima mere za osiguravanje sopstvene bezbednosti.
„Ono što radimo je da pomažemo ljudima, spasavamo ljude s jedne strane, a sa druge strane, mi jednostavno preduzimamo mere da osiguramo bezbednost same Rusije. Očigledno nismo imali drugog izbora – ovo je ispravna odluka“, rekao je Putin.
Kako je naveo, sukob sa antiruskim snagama koje su se gajile u Ukrajini bio je neizbežan, bilo je samo pitanje vremena.

„Ukrajina je počela da se pretvara u antirusko uporište, tamo su počeli da uzgajaju klice nacionalizma i neonacizma koje su odavno postojale. Namerno su podsticali rast neonacizma i sukob Rusije sa ovim snagama bio je neizbežan, oni su samo birali vreme za napad“, naglasio je Putin.

Putin je podsetio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski javno izjavio da se Kijevu ne dopada nijedna tačka Minska 2, a „drugi zvaničnici su izjavljivali da je primena Minskih sporazuma nemoguća“.
„Oni su od toga javno odustali. Jednostavno je nemoguće bilo nastaviti da se dalje trpi ovaj genocid koji je trajao osam godina“, zaključio je ruski predsednik.

Ne nameravamo da se samoizolujemo

Predsednik je izjavio da je Rusija spremna da sarađuje sa svim partnerima koji pokažu takvu želju i da ona ne namerava da se zatvara.
„Ne nameravamo da se izolujemo. U savremenom svetu generalno je nemoguće nikoga izolovati, a tako ogromnu zemlju kao što je Rusija je definitivno nemoguće. Stoga ćemo raditi sa onim našim partnerima koji žele da sarađuju“, precizirao je Putin.
Putin je na kosmodrom „Vostočni“ doputovao zajedno sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ruski predsednik je na Dan kosmonautike uručio državne nagrade kosmonautima na kosmodromu „Vostočni“. Svečana ceremonija održana je u zgradi kosmodroma.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala