Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oštećena ograda pravoslavne crkve u selu kod Štrpca

© AP Photo / Bojan SlavkovicPolicija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice
Policija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
U selu Brod kod Štrpca oštećena je ograda dvorišta crkve Svetih Petra i Pavla, obnovljena pre godinu dana, kako bi se svetinja sačuvala od nedobronamernih posetilaca, potvrdio je paroh Sirinićki, protojerej stavrofor Siniša Milenković.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sveštenik Siniša Milenković navodi za RTS da su u toku jučerašnjeg dana nepoznati počinioci namerno oštetili žičanu ogradu oko hrama koju je crkva uz pomoć OEBS-a postavila.
Crkva je, prema rečima sveštenika, gotovo svake godine meta napada i u više navrata je skrnavljena.
Povodom rušenja ograde reagovali su i iz opštinskog rukovodstva u Štrpcu, navodeći da, iako šteta nije velika, zabrinutost kod građana je sve veća.
„Verski objekti Srpske pravoslavne crkve su česta meta napada i svaki ovakav napad ukazuje na povećan stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine, kao i agresivnu kampanju zloupotrebe kulture i srpskog i verskog nasleđa, te najoštrije osuđujemo ovakav vid pritiska i zahtevamo od nadležnih organa da počinioce u najkraćem roku privedu i sankcionišu“, navodi se u saopštenju predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića.
Na crkvi su prošle godine obijena vrata, a lokalni sveštenik je na crkvi uočio i grafite OVK.
Iz Eparhije raško-prizrenske su tada izrazili zabrinutost zbog „toga još jednog u nizu vandalskih napada na srpske hramove na Kosovu i Metohiji“.
Ranijih godina su na crkvi lomili i krstove, naveo je paroh Sirinićki Siniša Milenković.
U selu Brod nema srpskog stanovništva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala