- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Let ka zvezdama koji je označio pobedu SSSR nad Amerikom /foto/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSvečanost povodom 61 godišnjice Gagarinovog leta u svemir
Svečanost povodom 61 godišnjice Gagarinovog leta u svemir - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Rusi obeležavaju Dan kosmonautike u znak sećanja na dan kada je heroj Sovjetskog Saveza Jurij Gagarin prvi u istoriji čovečanstva pre tačno 61 godinu poleteo u svemir, kao i pobedu SSSR-a nad Amerikom u svemirskoj trci usred Hladnog rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Gagarinov let u svemir izveden je 12.aprila 1961.godine – skoro mesec dana pre nego što je prvi američki astronaut Alan Šepard poslat u orbitu. U to vreme, vodio se Hladan rat – brutalno rivalstvo između Rusije i SAD.
Svemirska trka je bila nezvanično takmičenje između SAD i SSSR-a koje je trajalo od 1957. do 1975. godine. Obe zemlje su se trkale: ko će imati više naoružanja, bolju tehnologiju, kao i čiji će astronaut prvi otići u svemir. I Sjedinjenje Američke Države i Sovjetski Savez su želeli da istraže svemir veštačkim satelitima. Ali, Sovjetski Savez je dobio bitku. Uspeo je da lansira prvi veštački satelit i pošalje mladog astronauta u svemir.
Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“ obleteo jedan krug oko zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat. Njegov pohod u svemir je označio pobedu Sovjetskog Saveza nad Amerikom.
U ruskoj prestonici, kao i u mnogim gradovima širom zemlje održaće se praznični programi i izložbe u planetarijuma i muzejima kosmonautike u čast ovom heroju. Na ovaj dan, odaje se počast i naučnicima, inženjerima, astronautima, kao i svima onima koji rade u svemirskoj industriji. Video čestitke povodom praznika biće pokazivane tokom celog dana.
© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSvemirski brod „Vostok-1“ kojim je upravljao prvi kosmonaut na planeti Jurij Aleksejevič Gagarin
Svemirski brod „Vostok-1“ kojim je upravljao prvi kosmonaut na planeti Jurij Aleksejevič Gagarin  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Svemirski brod „Vostok-1“ kojim je upravljao prvi kosmonaut na planeti Jurij Aleksejevič Gagarin

Nije bio siguran hoće se živ vratiti kući

Gagarin nije bio siguran hoće živ vratiti iz svemira. Za svaki slučaj, dva dana uoči leta, Gagarin je napisao oproštajno pismo svojoj supruzi Valentini i ćerkama Leni i Galji. „Potpuno verujem da je tehnologija pouzdana. Ali, dešava se, na kraju krajeva, da na ravnom mestu osoba padne i slomi vrat. I ovde se nešto može dogoditi“.
Lansiranje svemirske letelice „Vostok 1“ izvršeno je u 09:07 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Neposredno pred svoj prvi let u svemir, Gagarin je uzviknuo čuveno „Idemo!“. Ovu reč na radiju, verovatno je čula je cela Rusija.Tokom leta, Gagarinove misli bile su usmerene na izvršavanje zadataka. Posle povratka na zemlju, on je izjavio da nije osećao usamljenost u svemiru. „Znao sam da svi sovjetski ljudi prate moj let“.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaJurij Gagarin snimljen pred istorijski let
Kosmonaut Jurij Gagarin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Jurij Gagarin snimljen pred istorijski let

Poznata i slavna ličnost širom sveta

Gagarinu je bilo 27 godina kada je poleteo u svemir. Imao je čin starijeg poručnika, a kada je sleteo na zemlju bio je major. Nakon leta, on je postao poznata i slavna ličnost širom sveta .Obišao je više od 30 zemalja. U mnogim državama, dočekivali su ga šefovi vlada i parlamenata, političari, umetnici, kao i pisci koji su mu se divili.
Njegova karijera je stala onog dana kada je testirao mlazni avion. Ljudima je bilo teško da poveruju da čovek koji je prvi put poleteo u svemir, pogine tokom rutinskog zadatka pred let. U njegovu čast nazvana su naselja, bulevari, ulice, brodovi, kao i novootkrivena nebeska tela. Hiljade dece širom sveta rođene u aprilu 1961. dobila su ime Jurij.
© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Uđi u bazu fotografijaJurij Gagarin sa suprugom Valentinom snimljen u Sočiju
Letčik-kosmonavt SSSR Юriй Gagarin s ženoй Valentinoй na otdыhe v Soči, 1961 god - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Jurij Gagarin sa suprugom Valentinom snimljen u Sočiju

Ruska kosmonautika ne tapka u mestu

Gagarin nije samo sovjetski, ruski, nego i svetski čovek. Njegov let u svemir je kolosalan korak za čitavo čovečanstvo. On je uspeo da otvori novu stranicu za istraživanje svemira. Zbog toga, kako kaže za Sputnjik osnivač i glavni urednik časopisa „Vesti o kosmonautici“ Igor Marinin, ruska kosmonautika ne tapka u mestu. „Rusija već radi na testiranju novog raketno-kosmičkog sistema „Angara“, izgradnji nove orbitalne stanice, kao i otkazivanju korišćenja stranih komponenata“, ističe stručnjak.
Prema njegovim rečima, sistem „Angara“ se sastoji od lakše i teške rakete. „Već je izvršeno nekoliko lansiranja iz Plesecka. Ovo je naša obećavajuća raketa. Ona nije štetna. Koristiće kerozinsko gorivo“, objašnjava Marinin. On dodaje da više od 90 odsto ruskih svemirskih projekata uveliko ne koristi strane komponente.
Na pitanje koji su zadaci ruske kosmonautike za naredni period, stručnjak kaže, da se planira izgradnja nove orbitalne stanice. „Ruska orbitalna stanica trebala bi da bude gotova do 2024.godine. Mogu da kažem da će biti naprednija od prethodnih“, ističe stručnjak.
Kako je izjavio generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, odlučeno je da se sva finansijska sredstva usmere za stvaranje novih svemirskih letelica. Zbog toga je korporacija kupila Jaroslavsko radijsko postrojenje od AFK „Sistema“. Prema njegovim rečima, ova odluka je ispravna. „Nismo imali serijski pogon za njihovu proizvodnju“, izjavio je on.
Čestitajući ruskom narodu Dan kosmonautike, Rogozin je na svom Telegram kanalu naglasio da je Rusija oduvek bila i biće velika svemirska država.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala