- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija ostaje lider u astronautici

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u poseti kosmodromu "Vostočni"
Predsednik Rusije Vladimir Putin u poseti kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Uspeh Rusije u istraživanju svemira poslednjih godina ukazuje na to da je zemlja zadržala liderstvo u ovoj industriji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.
„Sve što smo videli tokom naše posete ‘Vostočnom’, svi uspesi u istraživanju svemira poslednjih godina ukazuju na to da naša zemlja zadržava vođstvo u astronautici i jedna je od lidera u ovoj oblasti“, rekao je on.
Predsednik je nazvao simboličnim održavanje sastanka sa predsednikom Belorusije na Dan kosmonautike na kosmodromu „Vostočni“.
„Narodi naših zemalja su ponosni što je prvi let sa ljudskom posadom u svemir, koji je Jurij Aleksejevič Gagarin izveo pre 61 godinu, otvorio novu eru – eru osvajanja svemira“, rekao je on.
Kako je naveo, u najskorije vreme će biti usvojen zakon koji će omogućiti beloruskim stručnjacima i kompanijama da rade u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj oblasti Ciolkovski i izgradnji kosmodroma „Vostočni“.
On je dodao i da je sa Lukašenkom razgovarao o slanju beloruskog kosmonauta u Zemljinu orbitu.
„Takav let bi mogao da se desi već sledeće godine“, precizirao je on.
Putin je istakao da su Rusija i Belorusija odlučile da intenziviraju stvaranje sistema kosmičkog sondiranja Zemlje.
„Dogovorili smo se da jačamo saradnju. Konkretno, da intenziviramo stvaranje svemirskog sistema za daljinsko sondiranje zemlje. Reč je o optičko-elektronskim visokopreciznim uređajima za video nadzor“, dodao je on.
Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Minsk zahvaljujući pomoći Rusije uspeo da oživi stare nadležnosti u kosmičkoj oblasti i razvije nove.
„Tema svemira je naša zajednička tema. Belorusija je u doba SSSR dala opipljiv doprinos razvoju astronutike, a u naše vreme, uz pomoć bratske Rusije, uspeli smo ne samo da oživimo stare kompetencije, već i da razvije mnogo novih“, rekao je Lukašenko i naglasio da se zbog toga Belorusija pridružila klubu kosmičkih sila i zapravo stvorila novu granu privrede.
Putin je u utorak doputovao na kosmodrom „Vostočni“ zajedno sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ruski predsednik je na Dan kosmonautike uručio državne nagrade kosmonautima na kosmodromu „Vostočni“. Svečana ceremonija održana je u zgradi kosmodroma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala