- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vrste pasa koje su na ivici izumiranja /foto/

CC0 / / Ulični psi
Ulični psi - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Određene pasmine pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca, stoga je malo verovatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ako se takvim delatnostima ne bavite.
Ovo su tri najrjeđe pasmina pasa na svetu, prema pisanju „Pet plana“, pa proverite jeste li se s nekom od njih već susreli.

Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska. Karakteriše ga mršavo i gipko telo i kraljevsko držanje.
Poznat je kao vrlo nežna i porodici privržena pasmina. Prema strancima je nepoverljiv i ne vole kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.
Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno, a budući da dolaze iz pustinje uživaće u letnjim danima. Iz istog razloga zimi će im trebati odeća jer ne podnose hladnoću.

Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, no izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.
Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. veka, a danas je gotovo na granici izumiranja. Narastu i do telesne mase od preko 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse, budući da im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline, prenosi portal Kliks.

Mudi

Ova mađarska pasmina koristila se uglavnom za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svetu manje od hiljadu. Retko ih se viđa izvan Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. veku križanjem poznatih pasmina pumi i puli.
Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, no od svojih vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani pa će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
DRUŠTVO
Pet stvari koje psi mogu nepogrešivo da osete kod ljudi
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
DRUŠTVO
Kako da izbegnete napad psa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala