- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Stejt department uveo sankcije Svetozaru Maroviću

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKI Svetozar Marović
Svetozar Marović  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Američki Stejt department uveo je sankcije protiv nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.
"Mi smo posvećeni da pomognemo državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na brifingu sa novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji je u toku.
Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sledeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.
Domogao se Beograda, od kada mu se gubi svaki trag, jer srpske državne institucije kako tvrde, ne mogu da pronađu tog bivšeg čelnika DPS-a za kojim je Crna Gora raspisala poternicu.
Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje Marovića i uputila je Srbiji.
Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet meseci, apsolutno zastareva 10. oktobra 2026. godine.
U više navrata crnogorske vlasti bezuspešno su tražile izručenje Marovića, prenose Vijesti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala