- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Šala u jednom činu – Ruski komad „Posadi drvo“ uskoro pred beogradskom publikom

© Foto : Kilyan Sockalingum/UnsplashPozorište
Pozorište - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Na sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 nedavno su krenule probe komada „Posaditi drvo“ ruskog savremenog dramskog pisca Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na srpskim pozorišnim scenama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ruski dramski pisac odredio je svoj komad kao „šalu u jednom činu“, u kojoj otac, opremljen sadnicom i lopatom, vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu- posade drvo. Otac sledi tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo. Taj naizgled veoma jednostavan posao se ipak zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja.
Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.
Drama „Posaditi drvo“ je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja postavlja pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.
Dramu je preveo Novica Antić, aktuelni upravnik ovog beogradskog pozorišta, dok su u glumačkoj podeli - Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.
Reditelj predstave je Pavle Terzić, a ostatak ekipe čine - dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, organizatori - Jelena Fatić i Boško Radonjić.
Paralelno sa navedenim projektom, Olga Dimitrijević režira svoj komad „Drama o kraju sveta“ takođe za malu scenu „Petar Kralj“ Ateljea 212.
U predstavi igraju: Dragana Ðukić, Jelena Ilić, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić i Marta Bjelica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala