- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD odrešile kesu: Kakvim oružjem Zapad pumpa Ukrajinu

© SERGEI SUPINSKYUkrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
U jeku ruske specijalne vojne operacije, u Ukrajinu neprestano pristižu tovari zapadnog oružja, od tenkova, dronova-kamikaza, oklopnih vozila i topova do višecevnih raketnih bazača, granata i municije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osim naoružanja koje u Ukrajinu pristiže iz SAD, oružje se doprema i iz zemalja Centralne Evrope. Kako kaže za Sputnjik glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko, ove države su članice bivšeg Varšavskog pakta pa u u njima još postoje zalihe sovjetskog oružja.
Korotčenko naglašava da se u Ukrajinu šalje oružje koje je dobro poznato ukrajinskoj vojsci: vojnici ne moraju da prolaze obuke u rukovanju oružja. Kada ga dobiju u ruke, oni znaju kako da ga koriste u borbenim dejstvima.

SAD odrešile kesu

Sredinom marta američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će Ukrajini dati 800 miliona dolara u vidu vojne pomoći. Kako je precizirao, Kijevu će poslati 800 prenosnih protivavionskih sistema „Stinger“, dve hiljade lansirnih sistema „Dževelin“, hiljadu komada lakogprotivtenkovskog oruđa i šest hiljada bacača granata AT-4. Osim toga, ukrajinske oružane snage dobiće pancire, šlemove i municiju. Pentagon takođe planira da obezbedi Ukrajini 100 dronova-kamikaza „Svičblejd“.
Reč je o dronovima koji su razvijeni po nalogu američkih kopnenih snaga za borbu protiv talibana u Avganistanu. Pušteni su u upotrebu 2011.godine. Napravljeno je nekoliko hiljada komada. Američka pešadija i specijalne snage su ih uspešno koristile na Bliskom istoku.
Postoje dve vrste „Svičblejda“ –protivpešadijski i protivtenkovski. Svičblejd 300 težak je nešto više od 2,5 kilograma. On može da stane u običan vojnički ranac. Domet leta je do deset kilometara, dok je brzina krstarenja 100 kilometara na sat.
Svičblejd 600 je veći i teži. Njegova težina iznosi oko 23 kilograma. Pogađa ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara. Prema američkim navodima, ovo oružje je efikasno u borbi protiv svih modernih oklopnih vozila.

Oružje se doprema noću i tajno

Kako objašnjava ruski vojni ekspert, penzionisani pukovnik Viktor Baranec, oružje koje se šalje iz SAD uvozi se u jednu od tri države koje se graniče sa Ukrajinom –Poljsku, Mađarsku ili Rumuniju, a posebno je značajna Poljska koja je postala vojno čvorište NATO.
Baranec ističe da se u Poljsku osim snajperskih puški, municije, protivoklopnih sistema, bacača granata i drugih vrsta oružja, uvoze i tenkovi „Ambras”. „Poljska je verna SAD. A kada oružje stigne u ovu zemlju, ono se zatim direktno šalje za Ukrajinu“, objašnjava ekspert.
Prema njegovim rečima, dopremanje oružja u Ukrajinu se vrši na veoma lukav način.
„Oružje se prebacuje kasno noću. Sve se radi u tajnosti. Mogu da kažem da se oni ponašaju kao teroristi koji igraju po svojim pravilima“, konstatuje on.
Baranec smatra da time što snabdeva Ukrajinu oružjem SAD produžavaju tok ruske specijalne vojne operacije.
„Rusija se trudi da sa jedne strane uništi borbeni potencijal ukrajinske vojske, dok sa druge strane Amerikanci pumpaju Ukrajinu oružjem “, objašnjava sagovornik.

SAD sve rade u svoju korist

Prema mišljenju Korotčenka, SAD sve rade u svoju korist.
„Oni snadbevaju Ukrajinu oružjem kako bi iscrpele snagu ruske vojske. Isporuke će se nastaviti sve dok Rusija ne prekine specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini “, ističe sagovornik.
Po njegovom mišljenju, da bi se zaustavile isporuke oružja, Rusija treba da nanese udar na objekte transportne infrastrukture na delu ukrajinske teritorije koja se graniči sa zemljama NATO-a, Rumunijom i Poljskom. Jedini izlaz u ovoj situaciji je, smatra on, uništavanje celokupnog transportno-logičkog sistema, kao i blokiranje isporuka kopnenim i železničkim putem.
„Treba maksimalno da se oteža mogućnost fizičkog prebacivanja oružja na ukrajinsku teirtoriju“, ističe stručnjak.

Cilj je američka dominacija nad Evropom

Šire gledano, kako ističe Baranec, konačni cilj SAD u ukrajinskoj krizi jeste američka dominacija nad Evropom.
„SAD žele da Evropi nametnu svoja pravila, koja će ići njima u korist“, ističe on, dodajući da je u svemu tome Amerikancima Rusija trn u oku. „SAD zato okreću Ukrajinu protiv Rusije, a Kijev postaje američki instrument u rešavanju problema u antiruskom ključu “, ističe stručnjak.
SAD su shvatile da je Ukrajina centar Evrope i njihovo uporište, kaže ruski ekspert i ističe je neprijatno živeti pored antiruskog komšije koji je spreman na sve.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je ove nedelje EU i NATO da prestanu da pumpaju Ukrajinu oružjem. Kako je precizirala portparolka Ministarstva Marija Zaharova, za prvih mesec i po 2022.godine u Ukrajinu je stiglo skoro 50 vojno-transportnih aviona iz raznih zemalja.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane zvanično upozorilo da se konvoji sa oružjem koji ulaze u Ukrajinu sa Zapada smatraju legitimnom metom. Trenutno, jedina ruta iz zemalja NATO u Ukrajinu vodi preko kopnene granice sa Poljskom.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da oružje koje Zapad isporučuje Kijevu ne može da zaustavi Rusiju i spreči je da postigne svoje ciljeve. „Da, postoji otpor i materijalna šteta izazvana isporukom tog oružja. Ali njega nema dovoljno da se zaustavi naša ofanziva i ono nas neće omestu u postizanju naših ciljeva”, rekao je Peskov u intervjuu francuskom tv kanalu LCI.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala