- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Parlament Srpske o vetu na pet odluka Predsedništva BiH

© AP Photo / Radivoje PavicicSednica Skupštine Republike Srpske
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
U Banjaluci se održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsedništva BiH usvojenih bez konsenzusa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sednica NSRS je počela u 12 časova, a Dodik traži podršku za veto uložen u Sarajevu na pet odluka Predsedništva BiH u kojima je preglasan.
Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma Centralne izborne komisije sa OEBS-om i Mađarskom.

Dodik: Odluke štetne po interese Srpske

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.
Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.
On je kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.
Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, objašnjava struka, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske, prenosi RTRS.

Koalicioni partneri uz Dodika

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da je preglasavanje srpskog člana Predsedništva pokazatelj da BiH teško može da ide napred. On je podsetio da to nije prvo preglasavanje, ali i da se nada da će u Parlamentu Srpske biti podržan veto Dodika.
Koalicioni partneri SNSD-a jasno su stavili do znanja da su protiv preglasavanja u Predsedništvu, a u skladu s tim će i glasati u NSRS.
„Naš generalni stav je da sve što je vezano za preglasavanje ne prihvatamo. Dakle, bilo koja odluka da je u pitanju, jednostavno ne prihvatamo preglasavanje bilo kog naroda“, rekao je Dalibor Stević, šef Kluba poslanika Socijalističke partije.
I Ujedinjena Srpska prati koalicione partnere. Šef Kluba poslanika ove stranke Kostadin Vasić navodi da će podržati Dodikov veto, odnosno glasati u skladu sa interesima koje on zastupa u BiH.
Potpredsednica PDP-a Jelena Trivić rekla je da će Klub poslanika ove stranke usaglasiti stavove o posebnoj sednici.
„Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim“, rekla je Trivićeva.
Profesor ustavnog prava Vitomir Popović pojasnio je da se na svako preglasavanje po Dejtonskom sporazumu i Ustavu može uložiti veto. On je istakao da svaki put kada dva člana Predsedništva budu preglasala Srbe i Republiku Srpsku, Dodik treba da zaštiti vitalni interes Srpske i zatraži posebnu sednicu Parlamenta.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
REGION
Pet tačaka štetnih po interese Srpske: Dodik traži posebnu sednicu Skupštine RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala