- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li je NIS zaista izuzet iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićNIS Petrol
NIS Petrol  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Energija Sputnjika istražuje da li je NIS zaista izuzet iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Srbija je izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji, što znači da će snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF) biti nastavljeno i posle 15. maja. To je potvrdila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Zbog ove vesti svi su u Srbiji odahnuli. Na prvi pogled čini se da smo sada sigurni za ubuduće.
Ali, da moramo biti u najmanju ruku oprezni vidi se iz izjave portparola EU Petera Stanoa, koji je rekao da su sankcije Evropske unije direktno obavezujuće za države članice i zemlje koje su se uskladile sa sankcijama. Na pitanje portala “Juropijan vestern Balkans” da li će NIS biti izuzet iz odluke EU Stano je, kako piše “Politika”, odgovorio da, zbog poverljive prirode procesa u vezi sa sankcijama, Evropska komisija nema komentar.
U Uredbi veća (EU) 2022/576 od 8. aprila 2022. o izmeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini posebno se zanimljivi članovi u kojima se kaže:
- Odlukom (ZVSP) 2022/578 proširuje se izuzeće od zabrane učešća u transakcijama s određenim subjektima u državnom vlasništvu u pogledu transakcija za kupovinu, uvoz ili prevoz fosilnih goriva i određenih minerala u Švajcarsku, Europski gprivredni prostor i zapadni Balkan.
- Primereno je proširiti izuzeća od zabrane transakcija s određenim preduzećima u ruskom državnom vlasništvu i njihovim društvima kćerima na zemlje Europskoga privrednog prostora, Švajcarsku i zapadni Balkan; Unija očekuje brzo i potpuno usklađivanje svih zemalja u regiji s merama ograničavanja EU-a, uključujući one koje se odnose na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini.
Druga stavka mogla bi da znači da se od Srbije očekuje da uvede sankcije Rusiji.
Nejasno je i da li će uslov da nafta za NIS-ovu rafineriju teče i posle 15. maja biti promena vlasničke strukture NIS-a. Konkretno, da ruski “Gaspromnjeft”, protiv koga je EU uvela sankcije, ne bude više većinski vlasnik srpske naftne kompanije.
O svim ovim pitanjima u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa ekonomistom Goranom Radosavljevićem, profesorom Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i nekadašnjim generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS).
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Da li je NIS zaista izuzet iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala