- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Izjava Borelja o Ukrajini "menja pravila igre"

© Sputnik / Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini je osmišljena da stavi tačku na bezobzirni kurs ka potpunoj američkoj dominaciji u svetu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naša specijalna vojna operacija je osmišljena da stavi tačku na bezobzirno širenje i bezobzirni kurs ka potpunoj dominaciji Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja potčinjenim njima na međunarodnoj sceni. To je dominacija koja se gradi uz grubo kršenje međunarodnog prava, prema određenim pravila, koja tek sada iznose i koja izrađuju od slučaja do slučaja“, rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 24“.

Šef ruske diplomatije osvrnuo se na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja o tome da „sukob u Ukrajini treba rešiti na bojnom polju“. S tim u vezi, ministar je ukazao da takve reči menjaju pravila igre i da je u pitanju oštar preokret u stavu Zapada.
Kako je objasnio, „kada šef diplomatije neke zemlje, ili organizacije, kao u ovom slučaju Borelj predstavlja diplomatiju Evropske unije, izgovori reči da se konkretan sukob može rešiti isključivo vojnim putem, to znači ili da mu se nakupilo nešto lično, ili da je napravio lapsus, ili da se izlanuo za nešto što mu niko nije naložio“. Ali je to, naravno, neobična izjava, ocenio je on.
„To što je čak i u neviđenom, agresivnom kontekstu rekao Borelj, zapravo značajno menja pravila igre, moram to da kažem“, istakao je Lavrov.
Prema rečima diplomate, „to je veoma ozbiljan preokret, čak i u politici koju su EU i Zapad uopšte pod vođstvom SAD nesumnjivo počeli da vode nakon početka ruske specijalne vojne operacije“.
„U pitanju je politika koja odražava ljutnju, na neki način čak i pravi gnev, i koju, naravno, ne određuje samo Ukrajina, već to što su od nje napravili uporište za konačno potiskivanje Rusije i potčinjavanje Moskve tom globalnom sistemu koji je Zapad gradio. Uprkos okončanju Hladnog rata i nestanku Varšavskog pakta i Sovjetskog Saveza, Zapad je promovisao taj sistem i pomerao ga blizu naših granica bez obzira na data obećanja“, konstatovao je ministar.

Rusija se nikada neće potčiniti Zapadu

Međutim, Moskva nikada neće biti potčinjena Zapadu, naglasio je Lavrov.
„Naravno, Rusija je sa svojom istorijom i tradicijama jedna od onih zemalja koja nikada neće zauzeti potčinjeni položaj. Možemo samo da budemo članovi međunarodne zajednice pod jednakom uslovima nedeljive bezbednosti“, napomenuo je diplomata.

O Evropskoj uniji

Istovremeno, ministar spoljnih poslova skrenuo je pažnju na prvi odbrambeni koncept EU „Strateški kompas“, koji predviđa značajno povećanje vojnih izdataka i izgradnju kolektivne vojne strukture.
Nemačka je, prema njegovim rečima, prvi put u posleratnoj istoriji izdvojila dodatnih 100 milijardi evra za „pumpanje svojih vojnih mišića, što je takođe kvalitativna promena”.
„Rezultat cele te nezavisnosti je nepostojeći, jer sve što se radi u potpunosti kontrolišu SAD i Evropskoj uniji nije dodeljena nikakva samostalna uloga, uključujući i onim naporima koji se preduzimaju unutar EU“, smatra diplomata.
S tim u vezi, naglasio je da se kontrola nad Briselom vrši preko stava Poljske, baltičkih zemalja, Danske, „koje neće dozvoliti da se EU nekako odvoji od NATO-a, već naprotiv, uguraće je u mreže Alijanse“.

Biće još provokacija – odgovorićemo činjenicama

Istovremeno, šef ruske diplomatije nazvao je nepobitnim činjenice koje ruska strana iznosi tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Biće još provokacija“, istakao je Lavrov, napominjući da Moskva na njih treba da odgovori činjenicama. „Naš glavni argument je ono što se dešava na terenu“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, provokacije su nečuvene. Naša vojska je iznela i hronološke argumente i argumente u vezi sa video materijalima u vezi sa Bučom, podsetio je ministar spoljnih poslova. S tim u vezi, primetio je da je, nakon podataka koje je iznela Rusija, provokacija u Kramatorsku vrlo brzo „zataškana“.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad taktičkim raketnim sistemom „Točka U“ na Kramatorsk izvela ukrajinska vojska iz područja naseljenog mesta Dobropolje. Kako je precizirano, „cilj napada kijevskog režima na železničku stanicu u Kramatorsku bilo je onemogućavanje masovnog odlaska stanovnika iz grada kako bi ih iskoristili kao 'živi štit' za odbranu svojih položaja“ i da se Rusija optuži da je navodno izvela taj raketni napad.
Prethodno su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega. Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u tom gradu, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruski vojnik u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Ciljevi operacije u Ukrajini se ostvaruju, obavlja se konkretan posao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala