- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sedam strahova mladih ruskih vozača

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSaobraćajni špic u Moskvi
Saobraćajni špic u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Eksperti analitičke agencije „Avtostat“ su sproveli istraživanje i pojasnili koji faktori najviše utiču na mentalno ravnotežu vozača-početnika. Analiza je napravljena na osnovu ispitivanja preko 1.000 vozača koji imaju dozvolu manje od godinu dana. Čega se to najviše plaše mladi ruski vozači?

Oštećenje automobila

Mladi vozači se najviše plaše da će oštetiti automobil i taj strah raste najviše u zimskim mesecima zbog snega i leda. Oko 14 odsto vozača se plaši da nešto ne rade kako treba sa svojim automobilom zbog čega se pojavljuje nesigurnost koja prouzrokuje još veći broj grešaka.

Policijske patrole u gradu

Mnogim mladim vozačima se čini da im je saobraćajna policija stalno za petama i njih 12 odsto je navelo da se boji policajaca. Nesigurnost u vožnji dovodi do velikog broja prekršaja, a emocionalnost se negativno održava na pažnju. Međutim, verovatnoća da će ih zaustaviti saobraćajna policija je ista kao i kod drugih vozača.

Kvarovi na autoputu

Oko 12,3 odsto vozača-početnika se plaši da će im se automobil pokvariti na autoputu. Strah je najčešće izazvan nepoznavanjem tehnike automobila i nemogućnošću da se on popravi na licu mesta. Ljudi ne znaju kako da postupe u takvim situacijama i osećaju se nesigurno.

Neregulisana raskrsnica

Pored toga, 11,1 odsto ispitanika je naveo kao glavni strah raskrsnice koje nisu regulisane semaforima. Gust saobraćaj u velikim gradovima stvara poteškoće u uključivanju iz sporednih u glavne ulice.

Bahati vozači

Oko osam odsto mladih vozača se plaši da će smetati drugim vozačima i da će im se smejati zbog njihovog načina vožnje: brzina im je manja nego drugima i ne umeju da brzo reaguju. Smatraju da će im bahati vozači svirati, zaobilaziti ih, a oni, iako nesigurni, će pokušati da imitiraju oštriji način vožnje i da izazovu sudar.
Međutim, često se događa da se bahato ponašaju i vozači koji nisu mnogo iskusni, a koji žele da potvrde svoju snagu. Na putu je neophodno voziti onako kako je udobno vozaču, bez obzira na sirene koje će se možda čuti.

Pešački prelaz je najopasniji

Više od pet odsto vozača-početnika se plaši pešačkog prelaza, jer se lošije vide noću i kada pada kiša ili sneg. Mladi vozači ređe gledaju u pravcu trotoara i ne mogu uvek da predvide kretanje pešaka. Svesni su da bi takve nesreće često mogle da budu fatalne, osećali bi krivicu, bez obzira da li su krivi ili ne.

Parkiranje je užas

Vozačima veliki nemir stvaraju puni parkinzi na kojima je teško manevrisati. Neiskusni vozači se boje da mogu da udare parkirani automobil. Eksperti savetuju da se parkiranje vežba na većim parkinzima ili da u početku društvo mladom vozaču pravi neko iskusniji.
Vozači-početnici se najmanje plaše semafora. Njih je u anketi spomenuo samo jedan odsto ispitanika.
Vozač kamiona - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
EKONOMIJA
EU uvela novo pravilo za vozače
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala