- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Povlastice i dobra plata: Rusija širi program za povratak stručnjaka u domovinu

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaTerminal Međunarodnog aerodroma Šeremetjevo u Moskvi
Terminal Međunarodnog aerodroma Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Zbog velikog talasa rusofobije koji vlada Evropom i Zapadom Rusija namerava da proširi program repatrijacije koji će motivisati visokokvalifikovane ruske stručnjake na radu u inostranstvu da razmisle o povratku u domovinu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Od početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini državljani Rusije koji rade u inostranstvu svakodnevno su izloženi pritisku, a vlasti dobijaju mnoštvo poruka o njihovoj želji da se vrate u domovinu. Zbog toga, kaže za Sputnjik ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev, država planira da preuzme na sebe troškove preseljenja ruskih državljana, obezbedi radna mesta i visoke plate, pomogne u pronalasku mesta stanovanja, pruži im mogućnost dobijanja povlašćenih hipoteka i primanja raznih vrsta socijalne pomoći, kao i da ih oslobodi služenja vojnog roka.

Šta se nudi povratnicima

Kako objašnjava Beljajev, razlog zbog kog su brojni Rusi poslednjih decenija odlazili da rade na Zapadu su povoljniji uslovi rada. Stoga, kako kaže, oni se neće vratiti samo na jedan poziv države.
„Ako zaista želimo da dođu ovde i produktivno rade, Rusija im mora obezbediti uslove za rad koji su koliko-toliko slični onima koje su imali u zapadnim zemljama, a zbog kojih su zapravo i otišli“, ističe on.
Država treba da obezbedi uslove za život na koje su ti stručnjaci navikli u inostranstvu, a pre svega se radi o visokim platama.
„Osim visokih plata, mnogima od njih potreban je i krov nad glavom i odgovarajući životni standard za njih i njihove porodice”, ističe Beljajev.
Prema rečima ovog eksperta, Rusiji su upravo zbog sankcija koje su joj nametnule zapadne zemlje potrebni visokoobrazovani stručnjaci čije bi joj znanje pomoglo da ponovo bude zemlja sa visoko razvijenom i diversifikovanom tehnologijom.U ovim teškim vremenima Rusija se, smatra stručnjak, u potpunosti mora posvetiti razvoju domaće industrije, a najveća potražnja biće za IT stručnjacima, jer su mnoge industrijske grane zasnovane na određenoj IT tehnologiji.
„Mi imamo industriju, ali u mnogim oblastima zavisili smo od zemalja koje su nam uvele sankcije. Nama su neophodni odgovarajući kadrovi koji bi mogli da rade u određenim industrijskim granama i realizuju razne programe. Sticajem niza okolnosti, oni su napustili našu zemlju. Sada nam je njihova pomoć veoma potrebna“, ističe stručnjak.

Brojne beneficije

Prema mišljenju Beljajeva, obezbediti uslove za povratak ruskih stručnjaka u zemlji je veoma težak zadatak sa kojim vlasti treba da se što pre uhvate u koštac. Pritom, kako kaže, treba imati na umu da prazna obećanja ne dolaze u obzir, nego samo informacije potkrepljene garancijama. „Država mora da pokaže da ruska privreda ima prostora i potrebu za stručnjacima. Pred njima treba da bude mnogo izbora. Ako shvate da ih čekaju dobri uslovi, oni će sami želeti da se vrate“, konstatuje ekspert.
Prorektor Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije Aleksandar Safonov kaže da program repatrijacije funkcioniše u Rusiji od 2007.godine a da je sada posebno dobio na značaju. Program je namenjen državljanima Rusije koji dugo borave u inostranstvu, državljanima bivšeg SSSR-a koji sada žive na teritorijama bivših sovjetskih republika, kao i Rusima koji su odavno emigrirali iz ove zemlje.
U okviru ovog programa, povratnici imaju pravo na brojne beneficije: oslobođeni su plaćanja carine prilikom prevoza imovine, kao i troškova putovanja. Osim toga, kako kaže ekspert, porodicama se pružaju usluge pronalaženja posla preko centara za zapošljavanje, kao i privremenog smeštaja. Roditeljima, kao i deci koja kreću u škole i predškolske ustanove, obezbeđeno je zdravstveno osiguranje, a ruski državljani će imati mogućnost da se besplatno leče u mnogim klinikama“, ističe stručnjak.

Zadatak za institucije

Safonov objašnjava da je ruska organizacija „Rosotrudničestvo” zadužena za prikupljanje dokumenata od sunarodnika koji žele da se vrate, dok je za pomoć u pronalaženju posla ruskim državljanima odgovorna Federalna služba za rad i zapošljavanje („Rostrud”).
Stručnjak dodaje da postoje Rusi koji su zbog dugog boravka u inostranstvu doneli odluku da promene državljanstvo, a prilikom povratka u Rusiju žele da vrate rusko. „U toj situaciji sunarodnik se obraća „Rosotrudničestvu”. Organizacija aktivno učestvuje u pripremanju potrebne dokumentacije i prosleđuje Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je odgovorno za rešavanje ovog pitanja”, ističe ekspert.
Na pitanje kolika suma se izdvaja u proseku za povratak stručnjaka u domovinu, Sofonov kaže da država izdvaja novac u zavisnosti od potreba.
„Ne postoji fiksni iznos novca. Vlasti komuniciraju posebno sa svakom osobom koja želi da se vrati i prilagođavaju se u odnosu na njihove potrebe“, konstatuje stručnjak.
On dodaje da mnogo zavisi od države iz koje žele da se vrate.
“Cene letova nisu iste za svaku zemlju. Zbog toga vlasti ne mogu izdvojiti istu sumu novca za sve ruske državljane.“, naglašava on.
To pravilo, kako kaže, važi i za privremeno mesto stanovanja.
„Mnogi Rusi koji su otišli zbog boljih uslova iz naše zemlje nemaju gde da žive kada se vrate. Novac se izdvaja u zavisnosti od toga da li hoće da nastave život u Moskvi ili nekom drugom gradu. Cene stanovanja su svuda različite“, ističe ekspert.
Podsetimo, prema podacima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2006.do 2018.godine, u Rusiju se doselilo 826 hiljada ljudi. Najviše sunarodnika preselilo se iz Kazahstana, Ukrajine, Tadžikistana, Jermenije i Moldavije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala