- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Moguć blagi rast kamata

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpski dinar
Srpski dinar - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Narodna banka Srbije počela je sa pooštravanjem monetarne politike tako što je svoju referentnu kamatu povećala sa jedan na 1,5 odsto. Ovaj potez se očekivao već neko vreme jer se inflacija ne smiruje i obezvređuje realnu vrednost novca.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U februaru je međugodišnje iznosila 8,8 odsto, a za nekoliko dana biće poznat i rast cena na malo za mart koji sasvim sigurno nije okrenuo u rikverc.
Povećanje bazne kamate centralne banke je nagoveštaj i da bi druge kamate na tržištu mogle da počnu da rastu, a samim tim i cena kredita. Kamate na gotovinske zajmove sada su na istorijski niskom nivou i u proseku iznose osam odsto. Dužnici su najviše uzimali kredite sa promenljivom stopom, koja je zbir bankarske marže i kamate belibor, koji su za neki procenat jeftiniji od onih sa fiksnom kamatom.
Tromesečni i šestomesečni belibor koji su do pre dva dana iznosili 1,2 i 1,4 odsto, nakon odluke centralne banke povećani su za 0,19 procentnih poena. To znači da se za isti procenat može očekivati povećanje mesečne rate, a to je zanemarljivo.
Da je reč o još malom povećanju kamata koje neće predstavljati udar na džep građana potvrđuje za „Politiku“ Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.
„Ne očekujem nikakav veliki rast kamata, već samo neznatno poskupljenje dinarskih kredita. Pošto je za sada reč o minimalnom rastu belibora banke ne moraju nužno za toliko da povećaju mesečnu ratu“, kaže Grubišić.
On dodaje da je pomenuto povećanje bazne kamate centralne banke pokazatelj da se preokrenuo trend u formiranju cene novca. Deset godina kamate su se samo spuštale, a uprkos tome što se inflacija zahuktala od sredine prošle godine, povećanja nije bilo ni u svetu ni kod nas sve s rezervama da poskupljenje novca ne uspori privredni rast.
Inače, referentna kamata NBS bila je jedan odsto sve od decembra 2020. godine. Trend se preokrenuo i referentne kamate su povećale i sve zemlje centralnoistočne Evrope.
Uprkos pomenutom povećanju ključne kamate zaduživanje se i dalje isplati. Pri inflaciji od 8,8 odsto međugodišnje, i prosečnoj kamati na gotovinske kredite od osam odsto, znači manjoj od inflacije, dužnik vrati banci realno manje novca nego što je uzeo. Sva je prilika da će tako biti još neko vreme, jer se nikakvo drastično povećanje kamate ne očekuje.
Druga stvar je sa dugoročnim zajmovima, jer u njihovim slučaju se ipak na duže staze očekuje rast kamata. I nominalne kamatne stope na indeksirane kredite su niske i stabilne. I one su realno negativne bilo u odnosu na inflaciju u evrozoni ili rast cena u evrima u Srbiji. Blagodati niskih kamata vide se i po tome što su na nivou cele prošle godine kreditni plasmani imali visok rast od čeka 2,9 milijardi evra.
Evropska centralna banka (ECB), a srpska privreda je više vezana za evro nego za američki dolar, na primer, još ne najavljuje povećanje referentne kamate. Iz NBS navode da je ECB na sastanku u martu, odlučila da smanji obim neto kupovine aktive od banaka tokom drugog tromesečja, a odluke u pogledu završetka ovog programa zavisiće od ocene srednjoročnih inflacionih očekivanja, s tim da je naglašeno da će promene kamatnih stopa uslediti u nekom periodu nakon završetka ovog programa.
To znači da još ne treba očekivati veće zaoštravanje finansijskih uslova u zoni evra u skorijem periodu, s obzirom na to da i sama ECB napominje da su podsticajni uslovi finansiranja i dalje neophodni kako bi se obezbedio održiv rast privredne aktivnosti.
Američke federalne rezerve u martu su započele ciklus povećanja referentne kamatne stope, ali ni kod njih se ne radi o drastičnom povećanju. Reč je o 25 baznih poena, odnosno 0,25 odsto, što je prvo povećanje od 2018. Oni su ranije najavili da će 2023. godine još tri puta povećati kamatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala