- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Meksikanci na referendumu odlučuju o sudbini predsednika države

© AFP 2023 / Pedro PardoAndres Manuel Lopes Obrador
Andres Manuel Lopes Obrador - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Građani Meksika na referendumu glasaju danas o tome da li predsednik Andres Manuel Lopez Obrador treba da ostane na mestu šefa države.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je rekao predsednik Lopez Obrador, današnji referendum je od vitalnog značaja za potvrđivanje njegovog demokratskog mandata, dok opozicija kaže da predstavlja odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema zemlje, prenosi agencija Rojters.
Predsednik Lopez Obrador je na vlasti od decembra 2018. godine i bio je zagovornik prvog referenduma o opozivu u modernom Meksiku. I kritičari i pristalice podjednako očekuju da on sa lakoćom dobije referendum.
S druge strane, današnje glasanje podstaklo je spekulacije da bi to moglo da otvori vrata za produženje ograničenja predsedničkog mandata u toj zemlji, gde je dozvoljeno da služi samo jedan šestogodišnji period.
Lopez Obrador negira da želi da produži mandat.
„Ako nemam podršku naroda, ne mogu da nastavim da vladam“, rekao je on o referendumu ranije ove godine i dodao da je moralni autoritet potreban da bi postojao politički autoritet.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će izlaznost verovatno pasti ispod praga od 40 odsto, koji je potreban da bi referendum bio važeći, iako je Lopez Obrador rekao da će poštovati rezultate bez obzira na krajnji ishod, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala