- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron vodi, razlika minimalna: Prvi preliminarni rezultati izbora u Francuskoj

© AP Photo / Thibault CamusEmanuel Makron pozdravlja pristalice tokom izborne noći
Emanuel Makron pozdravlja pristalice tokom izborne noći - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Emanuel Makron vodi na francuskim predsedničkim izborima sa 27,04 odsto, dok Marin Le Pen ima 26,86 odsto, objavilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radi se o rezultatima na osnovu 64 odsto obrađenih glasova, objavilo je francusko ministarstvo.
Na trećem mestu je levičar Žan Lik Melanšon sa 18,8 odsto, dok je četvrti desničar Erik Zemur sa 6,77 odsto glasova.
Prethodno su francuski mediji objavili rezultate izlaznih anketa prema kojima je Makron bio u vođstvu, dok su se on i Le Penova sigurno plasirali u drugi krug.
U narednih 15 dana ne treba da štedimo trud jer ništa nije urađeno, budimo skromni i odlučni, poručio je Emanuel Makron.
„24. aprila možemo da izaberemo novu francusku i evropsku epohu. 24. aprila možemo da napravimo izbor nade. 24. aprila možemo zajedno da napravimo izbor Francuske i Evrope“, poručio je on pred svojim pristalicama govoreći o drugom krugu predsedničkih izbora.
Makron je obećao da će raditi na tome da ubedi sve birače, uključujući i one koji su bili uzdržani ili su glasali za kandidate krajnje desnice i krajnje levice, da glasaju za njega.
On je zahvalio svim građanima koji su glasali za njega u prvom krugu predsedničkih izbora.
„Vaše poverenje me obavezuje. Možete računati na mene da ću realizovati ovaj projekat napretka, francuske i evropske otvorenosti i nezavisnosti“, izjavio je Makron u svom prvom obraćanju posle prvog kruga predsedničkih izbora održanih danas.
„Zahvaljujem Ani Idalgo, Janiku Žadou, Valeri Pekres i Fabijenu Ruselu koji su mi večeras dali podršku“, nastavio je Makron i pozvao sve sugrađane, bez obzira na njihov izbor u prvom krugu, da im se pridruže, objavila je televizija TF1, , preneo je Tanjug.
Potpuno sam svestan da ova podrška neće biti podrška našeg programa i svestan sam toga, istakao je on.
„Želim da doprem do svih onih koji žele da rade za Francusku. Spreman sam da izmislim nešto novo kako bih spojio različita uverenja i osetljivosti kako bismo sa njima izgradili zajedničku akciju u službi naše nacije“, naglasio je Makron.
Le Penova je pozvala večeras „sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona“ da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina.
„Francuski narod mi je dao čast tako što sam se kvalifikovala u drugi krug. Izražavam najiskreniju zahvalnost mojim glasačima. Vidim da se povećala nada kod snaga koje žele oporavak zemlje. Pozivam sve one koji danas nisu glasali za Makrona da nam se priključe“, kazala je ona, preneo je „Figaro“.
Ona je obećala da će „Francusku da dovede u red za pet godina“.
„Obezbediću nacionalnu nezavisnost, kontrolisaću imigraciju i vratiću bezbednost za sve. Ukoliko budem izabrana u drugom krugu biću predsednica celog francuskog naroda“, dodala je ona, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala