- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Marfijev „zakon“ u BiH: Amerika izbacuje Rusiju i iz – Dejtona

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavom da „pretpostavlja“ da Rusija više ne učestvuje u radu Saveta za primenu mira, sada u praksi pokazuje ono što je najavio kada je stigao u Sarajevo. Međutim, ne postoji mehanizam da Rusija bude izbačena iz Saveta, osim da je SAD ignorišu i donose jednostrane odluke.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Otkako je doputovao u Sarajevo i preuzeo dužnost ambasadora SAD u BiH, Majkl Marfi ponaša se upravo onako kako je najavio u svom prvom obraćanju javnosti – tada je, podsećamo izjavio da se njegov mandat u BiH sastoji se u tome da radi na „protivmerama Rusiji i Kini koje prete budućnosti BiH“.
A kao prvu meru u svojoj borbi, Marfi je, izgleda zacrtao izbacivanje Rusije iz Saveta za implementaciju mira (PIK), i to na osnovu pretpostavke – u odgovoru na pitanje prisustvuje li Rusija sednicama PIK-a, odgovorio je da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora PIK-a, da nije uplatila članarinu OHR-u, što se primenjuje za sve članice, pa pretpostavlja da se povukla.
Iz ruske ambasade u Sarajevu, pak, stigao je odgovor da je Rusija članica Upravnog odbora PIK-a, kao i da ne postoji mehanizam za suspendovanje njenog učešća u radu ove institucije.

Rusija je potpisnica Dejtona i ne može da bude isključena iz rada PIK-a

Niko nikada nije video statut po kojem deluje PIK, napominje politički analitičar iz Banjaluke, Anđelko Kozomara – jedino što se zna je da ih visoki predstavnik, ma ko to bio, bespogovorno sluša.
„Otuda i nejasnoća mogu li da isključe Rusiju ili ne iz rada PIK-a. Verovatno ne mogu, zato što je Rusija, uz SAD, jedna od velikih sila, potpisnica Dejtonskog sporazuma“, navodi on.
S obzirom da se radi o telu koje jednostrano donosi odluke, na osnovu onoga što kaže američki ambasador, Rusija se prvo nije saglašavala sa odlukama, a na nekoliko poslednjih zasedanja nije ni prisustvovala jer su se odluke donosile mimo njene saglasnosti, iako je poznato da bi PIK trebalo da odlučuje konsenzusom.
Jedino što može da se uradi protiv članstva Rusije u PIK-u je da je ne pozivaju na sastanke i da zasedaju bez prisustva ruskog ambasadora, smatra Kozomara.
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Dva Amerikanca u Beogradu i Sarajevu kreću u misiju protiv Rusije i Kine na Balkanu
O legitimnosti SAD ne moraju da brinu, jer je sam PIK nelegitiman od početka postojanja, dodaje on. Radi se o telu koje ni jednom rečju nije pomenuto u Dejtonskom sporazumu i koje je osnovanu na osnovu dogovora ambasadora koji su okupili u Bonu.
Americi će se vratiti svo zlo koje su izvozili u svet
S obzirom na ponašanje Majkla Marfija, postavlja se pitanje šta žele SAD i njihova verovatno jednina saveznica, Velika Britanija u BiH – očuvanje mira, ili novi rat, pita se istoričar Čedomir Antić.
„Savet za primenu mira izgrađen je voljom velikih sila. Hteli ili ne da prihvate, Rusija je jedna od velikih sila; ta velika sila ima poštovanje i poverenje Srba. Hteli to ili ne da prihvate, SAD i Britanija su bombardovali Srbe, bilo da su hteli da se otcepe od država neustavno otcepljenih od SFRJ, bilo da su čuvali međunarodno priznate granice. Prema tome, postojanje Rusije i Kine je spasonosno upravo zbog ravnoteže, koja, ako ne bude održana, mi ne vidimo mogućnost pravednog ishoda zato što su sebične imperijalne SAD toliko nepoštene i anahrone da ne mogu da izazovu ništa drugo osim daljih napetosti i sukoba“, smatra on.
Antić se takođe pita zašto su, u vreme kada je Rusija bila najslabija, SAD i njeni saveznici toliko insistirali da prvi put posle 1914. Rusija uđe u savet velikih sila koji ima uticaja na Balkanu.
„Vrlo je jasno zašto su to hteli – zato što nisu hteli ni UN, ni EU. Jer sama ideja delovanja SAD na Balkanu je duboko antievropska, i to oni koji su već sedamdeset godina okupirani od SAD i oni koji su im trčali u okrilje da stvorili svoje nacionalističke, a neretko i šovinističke utopije, trenutno ne mogu da razumeju, ali uskoro će razumeti“, navodi naš sagovornik.
Prema njegovom mišljenju, ni američka duboka država ne zna šta želi u ovom regionu jer Balkan je Vašingtonu odgovarao samo onda kada je ratovao ili ratuje sa Rusijom ili EU.
Što se mehanizama za izbacivanje Rusije iz PIK-a tiče, Antić, misleći na Kosovo i Metohiju napominje da nisu postojali mehanizmi ni za otcepljenje pojedinih teritorija ili za priznanje njihove nezavisnosti, pa su SAD tako nešto podržale.
„To je diktat jačeg i neprekidno prete Republici Srpskoj da će trupe koje se vrte po Bijeljini, Brčkom i Banjaluci, preuzeti najvažnije institucije. Međutim, samo bih hteo da skrenem pažnju da je zemlja koja je zamenila neviđeni poraz u Vijetnamu hibridnim ratovima i ratovima svih protiv slabijih, sada otvorila previše frontova i uveren sam da ćemo za naših života imati prilike da vidimo kako će se svo zlo koje su SAD izvozile u proteklih trideset godina vratiti u SAD“, zaključuje Antić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala