Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ponovljeni izbori u Beogradu 16. aprila na četiri biračka mesta

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICPočelo prebrojavanje glasova
Počelo prebrojavanje glasova - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Gradska izborna komisija usvojila je danas rešenje o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije koje će se održati u subotu, 16. aprila, od 7.00 do 20 časova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izbori će se ponoviti na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi "Ivan Milutinović" na Paliluli na kojem je rešenjem GIK-a utvrđeno da se rezultati glasanja ne mogu utvrditi.
Glasanje će se ponoviti i na tri biračka mesta na kojima je rešenjem Gradske izborne komisije poništeno glasanje.
Ta tri biračka mesta su u osnovnoj školi "Filip Višnjić", biračko mesto broj 31, na Paliluli, zatim na biračkom mestu broj 39 - MZ Terazije na opštini Stari grad i na biračkom mestu broj 106 - Dom kulture Velika Moštanica, na Gradskoj opštini Čukarica.
Ukupan broj birača na ta četiri biračka mesta gde će biti održano ponovljeno glasanje ostaje isti i iznosi 5.803 birača, a pojedinačno je na biračkom mestu 49 na Paliluli 1.684 upisanih građana u birački spisak, na mestu 31 na Paliluli 2.087, na biračkom mestu 39 na Starom gradu 643 i na biračkom mestu broj 106 na Čukarici 1.389.
Listići na kojima će građani zaokruživati jednu od 12 lista biće led sive boje što je, kako je rekao i predsednik GIK-a Zoran Lukić, najbliže beloj boji u kojoj je bio listić za glasanje 3. aprila, a kontrolni listić će biti kajsija boje.

Odbijeno 85 prigovora na glasanje i 1 na rad predsednika

Gradska izborna komisija odbila je na današnjoj sednici 85 prigovora na glasanje na biračkim mestima na beogradskim izborima kao neosnovane, kao i prigovor koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" na rad predsednika GIK-a zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.
Prigovor na rad predsednika GIK-a odbačen je sa 21 glasom "za" i dva uzdržana, dok je prigovor za biračko mesto na opštini Savski venac odbijen jednoglasno zbog toga što to biračko mesto ne postoji.
Sednica na kojoj su članovi GIK-a razmatrali prigovore trajala je nešto manje od tri časa, a prigovori su se odnosili na to da su na pojedinim biračkim mestima nedostajali kontrolni listići, potvrde o glasanju van biračkog mesta, zatim na neslaganje broja glasačkih listića po listama u odnosu na liste iz zapisnike, ali i na povredu izborne procedure zbog grupnog glasanja.
Takođe, prigovori su se odnosili i na nepotpunost Zapisnika o radu biračkog odbora, zatim beleženje rednih brojeva glasača putem mobilne aplikacije što se može, kako kažu pojedini članovi GIK-a, predstavnici opozicije, tumačiti i kao pritisak na građane da glasaju, zatim fizički napadi na članove biračkih odbora na biračkim mestima.
Kao neosnovani odbijeni su prigovori koalicije "Duško Vujošević - Boris Tadić Ajmo ljudi" na glasanje na 18 biračkih mesta na opštini Zvezdara, 14 biračkih mesta na Novom Beogradu i po jednom biračkom mestu na Paliluli i na Savskom vencu.
Koalicija "MORAMO" uputila je prigovore na glasanje na četiri biračka mesta u Zemunu, po dva u Grockoj i Novom Beogradu, kao i po jedno biračko mesto u Rakovici, na Voždovcu, Čukarici, Zvezdari, prenosi Tanjug.
Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" predala je prigovore na glasanje na jednom biračkom mestu u Barajevu, tri na Voždovcu, dva u Grockoj, koliko i na Zvezdari, tri u Zemunu, dva u Lazarevcu, devet na Novom Beogradu, jednom u Obrenovcu, četiri na Paliluli, dva u Rakovica, tri u Surčinu i pet na Čukarici.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala