- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Deset pelikana uginulo od ptičijeg gripa na Skadarskom jezeru

CC0 / Pixabay / Pelikan
Pelikan - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Deset jedinki kudravog pelikana uginulo je u Skadarskom jezeru od posledica zaraze ptičjim gripom, saopštio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Centar je pozvao nadležne institucije da se uključe u sprečavanje širenja opasne bolesti koja može da ugrozi živi svet jezera.
„U Grčkoj je ovaj broj premašio 1.800 ptica, a grip je usmrtio više od polovine njihove populacije i to u rasponu od manje od dva mjeseca. Nakon potvrđenog slučajeva i u Albaniji, virus je stigao i kod nas. U opasnosti je ikona Skadarskog jezera. Ove godine kolonija je dva puta izgubila gniježeđenje, a sve usljed kontinuiranog uznemiravanja od strane krivolovaca i nedostatka kontrole i efikasne reakcije nadležnih službi uprave parka na jezeru. Situacija na jezeru je više nego alarmantna. Ne smijemo dozvoliti da priča o ptičijem gripu bude svedena na isključivi rizik prelaska na domaću živinu. Gubitak pelikana za našu državu novčano je nemjerljiv, a njihov opstanak nema cijenu! Očekujemo od svih relevantnih institucija da ovom problemu pristupe ozbiljno kako bi širenje sveli na najmanji mogući nivo“, poručuju iz Centra.
Oni predlažu da Nacionalni parkovi Crne Gore formiraju tim koji će 24 časa patrolirati svim djelovima jezera gdje su prisutni pelikani kako bi se na vrijeme, a u saradnji sa stručnim službama uklanjale uginule jedinke.
Iz Uprave za bezbjednost hrane, ističu da su juče dobili informaciju o uginuću još nekoliko pelikana na istoj lokaciji - rezervatu Pančeva oka.
„Kolege iz laboratorije su obavijestile da je potvrđena avijalna influenca, a sada se radi na utvrđivanju o kojem tipu virusa N1 se radi“, kazala je savjetnica u Upravi Mevlida Hrapović.
Kako je dodala još nije zabilježeno da se zaraza prenosi sa čovjeka na čovjeka, a mjere koje su donijeli su u cilju sprečavanja prenošenja sa ptica na čovjeka.
„Potrebno je da svi pokažu povećanu svijest o opasnosti od ove zaraze i povedu računa o higijeni“, kazala je Hrapović.
U cilju sprečavanja širenja zaraze Ministarstvo poljoprivrede šumarsta i vodoprivrede je zabranilo ulov na Skadarskom jezeru.
U Nacionalnim parkovima Crne Gore ističu da sve što oni mogu da urade jeste da poštuju mjere koje je donijela Uprava za bezbjednost hrane. Napominju da su u stalnom kontaktu sa nadležnima iz te institucije, kako bi iz dana u dan korigovali mjere.
Objašnjavaju da prilaz tim pticama mora biti uz odgovarajuću opremu, skafandere, koje njihovi zaposleni nemaju, tako da jedino što im preostaje jesteda slušaju preporuke nadležnih inspektora i veterinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala