- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Danilovgrad još pije vodu sa „ruskog“ vodovoda

© Foto : Ustupljeno SputnjikuČesma u Danilovgradu
Česma u Danilovgradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
U vremenima kada je zvanična Podgorica pod stalnim pritiskom da uvede nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, Miljan Stanišić, publicista iz Danilovgrada, podsjeća javnost da je carska Rusija bila zaštitnica nekadašnje Crne Gore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Stanišić ističe da veliki broj crnogorskih građana ne prihvata da Crna Gora treba da bude neprijateljski nastrojena prema Rusiji.
„U burnim istorijskim dešavanjima kroz koje je prolazila Crna Gora u oslobodilačkim borbama i uopšte borbi za njen opstanak i postojanje, veliku pomoć je dobijala od Rusije. To se može sažeti u ocjeni Petra Prvog Petrovića Njegoša, Svetog Petra Cetinjskog: „Moli se Bogu, a drži se Rusije“, koji je u amanetu na samrtničkoj postelji prokleo one Crnogorce i Brđane koji bi odstupili od „jedinorodne i jedinovjerne nama Rusije“, kaže Stanišić.
On podsjeća da je Rusija u kontinuitetu pomagala crnogorski budžet, o čemu detaljno piše dr Mirčeta Đurović u knjizi „Crnogorske finansije 1860-1915“ što je bilo od izuzetnog značaja za Crnu Goru u borbi za opstanak.
„Navešću samo neka od dobročinstava koja je bratska Rusija činila Bjelopavlićima, od kojih i ona tokom Veljeg rata 1876-1878. godine, nakon čijeg je pobjedonosnog ishoda Crna Gora postala međunarodno priznata država“, kaže Stanišić.

„Ruski“ vodovod samo deo dobročinstava

Stanišić ističe da je Slovensko dobrotvorno društvo iz Petrograda poslalo u Crnu Goru i iz svojih sredstava sve do završetka Veljeg rata finansiralo dolazak i rad šest ljekara i drugog medicinskog osoblja (o čemu piše i akademik Branislav Bato Pešić u knjizi „Danilovgrad – zdravstvo i zdravstvena kultura“). Od te ekipe u Podgorici su bili ljekari dr Mihailo Davidovič Raputov i dr Konstatin Eduardvič Kerber. Januara 1876. godina u Crnu Goru je došla brojna misija ruskog Crvenog krsta, radi stvaranja velikog vojno-sanitetskog centra, a za potrebe Južnog fronta. Za stvaranje tog centra u Danilovgradu je iz njenog sastava formirana posebna ekipa ruskih hirurga i medicinskih tehničara i bolničara.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuMiljan Stanišić, publicista iz Danilovgrada
Miljan Stanišić, publicista iz Danilovgrada - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Miljan Stanišić, publicista iz Danilovgrada
„Glavni zadatak ruskih doktora bio je prihvat, zbrinjavanje i liječenje ranjenika, pripadnika Južnog fronta koje su dopremale specijalne vojno-sanitetske jedinice. Prema podacima, više od 2.000 ranjenika je bilo obuhvaćeno medicinskim tretmanom, kao i obrađeno oko tri hiljade bolesnika (ratnih siročadi, starih, iznemoglih, djece). Pored ranjenika, navedeni ljekari i viši medicinski tehničari su pružali medicinske usluge i bolesnicima, djeci, starima i iznemoglima. Ova ekipa ruskog Crvenog krsta bavila se i poslovima preventive, kako bi suzbila širenje zaraznih bolesti, među kojima i onih od malarije. Sprovodili su i programe zdrastveno-vaspitnog obrazovanja, od čega i onog dijela koji se odnosio na ličnu i kolektivnu javnu higijenu. Kako je bio veliki priliv ranjenika sa frontova, to je centralna bolnica iz Danilovgrada otvorila i isturene punktove u više okolnih mjesta u Bjelopavlićima. Zbog preobimnog posla, njima je u ispomoć pridružena još jedna ekipa ruskog Crvenog krsta „Pokrovskog obščestva“, kojom je rukovodio general Rihter. Ruske ljekare je posebno fasciniralo to što su sanitetske jedinice dopremale na liječenje i zarobljene turske vojnike. O umiješnosti i humanosti ruskih doktora pisao je „Glas Crnogorca“, i drugi listovi i časopisi,” kaže Stanišić.

Donacija doktora Zaharina

Izgradnja vodovoda u Danilovgradu omogućena je 1897. godine zahvaljujući velikoj donaciji koju je priložio Grigorije Antonovič Zaharin, profesor Medicinskog fakulteta u Moskvi, šef katedre za internu medicinu, istaknuti naučnik i humanista.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuGligorij Zaharin
Gligorij Zaharin - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Gligorij Zaharin
„Za izradu projekta vodovoda, angažovan je inženjer Marko Đukanović. Knjaz Nikola je 1896. god. u Moskvi prisustvovao krunisanju ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, i tom prilikom poznati ljekar i profesor medicinskog fakulteta u Moskvi, Grigorije Antonovič Zaharin, poklonio je knjazu Nikoli 45.000 zlatnih rubalja za izgradnju vodovoda za Cetinje i Danilovgrad. Čelične cijevi za vodovod kupljene su u Austrougarskoj, parobrodom dovezene u Kotor, odakle su ih mještani, na svojim ramenima, donijeli do Danilovgrada. Voda iz prve danilovgradske česme potekla je na Petrov dan davne 1897.godine, a vodovod je bio dugačak šest kilometara“, ukazuje Stanišić.

Nekadašnja Učiteljska škola

Stanišić ukazuje kako su veliki doprinos prosvjetno-kulturnom uzdizanju Bjelopavlića dali profesori iz Rusije, koji su ovdje došli uglavnom poslije Oktobarske revolucije 1917. godine. Oni su bili predavači u Nižoj realnoj gimnaziji, osnovanoj 1918. godine i Učiteljskoj školi, otvorenoj 1919. godine. To je bila prva Učiteljska škola u Crnoj Gori. On ističe da Danilovgrađani imaju namjeru da obnove i jedan dio gradskog groblja, koji se zvao „rusko groblje“ na kome počivaju zemni ostaci Rusa koji su živjeli u Danilovgradu.
Tribina o duhovnim vezama Rusije i Crne Gore u Danilovgradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
REGION
Duhovne i bratske veze Crne Gore i Rusije: Bez Moskve ni Cetinja ne bi bilo /foto/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala