Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova komisija GIK-a postupa po prigovorima opozicije

© Tanjug / TARA RADOVANOVICSednica Gradske izborne komisije
Sednica Gradske izborne komisije - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Novoformirana Komisija Gradske izborne komisije (GIK) večeras je počela da radi na proveri stanja izbornog materijala za koje je opozicija u Beogradu podnela više od 350 prigovora, a kako bi se donela zakonita odluka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Gradska izborna komisija je na sednici razmatrala i odlučivala o načinu postupanja po prigovorima podnetim 6. i 8. aprila, koje su podneli: Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, „Koalicija Duško Vujošević - Boris Tadić - Ajmo ljudi“ i Grupa građana „Moramo - Za dobar grad - Ne davimo Beograd - Akcija - Ekološki ustanak - Ćjuta - Izbor za našu opštinu - Platforma Solidarnost - Forum Roma Srbije“, a kojih je prema rečima predsednika Komisije Zorana Lukića bilo više od 380.
Predlog predsednika GIK-a bio je da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice.
„Izbori se izgleda nastavljaju i dalje“, rekao je za Tanjug Lukić nakon 23. sednice GIK i podsetio da su pre nekoliko dana dobili više od 350 prigovora.
Prema njegovim rečima, svi prigovori bili su na isti kalup.
„Može se reći da to nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK-a, ostalih izbornih komisija, a pre svega za opstrukciju proglašenja i utvrđivanja volje građana izražene 3. aprila“, ocenio je Lukić.
On je naveo da su, s obzirom na vrstu i sadržinu tih prigovora, bili u obavezi da izvrše uvid u izborni materijal — u vreće koje su zatvorene sigurnosnom zatvornicom.
„Predložio sam da GIK to učini, da bi se volja građana zaštitila na pravi način i utvrdila, međutim predstavnici opozicionih izbornih listi su to odbili, a zatim i predlog da se učestvuje u radu Komisije koja će to nadgledati, raditi i sprovesti uvid u izborni materijal“, kazao je Lukić.
Prema njegovim rečima, članovi Komisije će prvo sa vreća skinuti narandžastu sigurnosnu zatvornicu a nakon obavljenog posla umesto nje staviti zelenu.
Utvrdiće da li postoji kontrolni list, da li je ispravan i da li je glasanje na tom biračkom mestu sprovedeno u skladu sa zakonom, dodao je Lukić.
Podsetio je da je je prethodna Komisija GIK-a radila uzorak za pet odsto biračkih mesta u Beogradu, što je deo Sporazuma između vlasti i opozicije i da je kontrola tih 59 vreća trajala više od 17 sati, kada, kako je dodao, nije uočena nijedna nepravilnost.
„Potrudićemo se da ne vodimo računa o vremenu već kvalitetu da na pravi transparentan i zakonit način utvrdimo šta se nalazi u vrećama i da na pravi, transparentan i zakonit način odgovorimo na prigovore podnete isključivo radi opstrukcije rada GIK-a“, kazao je Lukić.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
SRBIJA
Vučić: Uputiću poziv Đilasu za razgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala