- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ko lakše donosi odluke, žene ili muškarci

CC0 / Pixabay / Nasmejane žene
Nasmejane žene - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Šta da obučemo za posao, koji film da pogledamo, šta da spremimo za ručak – svaki dan donosimo, kažu, 70 odluka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

I dok mnoge odluke donosimo automatski, druge podrazumevaju više vaganja – koji fakultet da izaberemo, da li da ostanemo u zemlji, da li da budemo podstanari ili da kupimo nekretninu. A evo šta kažu istraživanja, kako donosimo odluke i ko to lakše radi, muškarci ili žene, stariji ili mlađi.

Muškarci su impulsivniji, žene promišljenije

Muškarci važe za odlučniji pol, ali isto tako kad odlučuju, više će se voditi crno-belim pristupom, dok su žene otvorenije i obratiće pažnju na nijanse sive. Naučnici kažu da muškarci možda jesu odlučniji, ali to ne znači da donose bolje odluke, jer su i impulsivniji. Žene su promišljenije, a u proces odlučivanja češće uključuju prijatelje i ljude kojima veruju. Žene su takođe sklonije da konsultuju partnera, a kad osete da su u ćorsokaku, pre će poslušati srce.

Kada stariji postanu neoprezni

Jedna američka studija u kojoj su učestvovali ispitanici starosti između 12 i 90 godina pokazala je da stariji donose lošije odluke. Ispitanici su donosili odluke koje su uključivale različite finansijske dobitke i gubitke. Stariji od 65 godina donosili su lošije odluke, ali ne zbog demencije jer su svi bili mentalno zdravi, prenosi portal E-kapija.
Pokazalo se da kad su u pitanju izbori koji uključuju potencijalni dobitak, stariji su manje spremni da rizikuju, ali kad je reč o izborima koji uključuju gubitak, postaju neoprezni. Naučnike je taj podatak na prvu loptu iznenadio, ali su kasnije primetili da je možda razlog to što kako starimo, imamo manje da izgubimo, pa smo nekad skloni da odluke donosimo neoprezno.
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Mozak ne usporava sve do 60. godine
Ljudski mozak - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta kaže nauka: Ko je mudriji, žene ili muškarci
Arogancija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2017
Kako arogantne tipove „spustiti“ na zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala