- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li su ženama privlačniji bradati ili obrijani muškarci: Naučna studija daje odgovor

CC0 / Unsplash/Jacob Owens / Bradati muškarac
Bradati muškarac - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Da li su ženama privlačniji bradati muškarci ili oni koji se redovno briju, pitanje je koje je zanimalo američke psihologe sa Univerziteta Kvinslend.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Nošenje brade je kroz istoriju na svim meridijanima bilo povezivano sa mnogim aspektima života: religijom, bogatstvom, klimom, kulturom... Ipak, možda jedno od najvažnijih pitanja jeste šta se ženama dopada.
Puštati bradu ili ne puštati? To je dilema mnogih muškaraca. Naravno, odluka zavisi od mnogih faktora: ko ste, gde radite, šta vaša žena misli o tome i drugih praktičnih pitanja. Lepota brade za većinu muškaraca leži u tome što, ako im ne odgovaraju ili dosade - danas su tu, sutra već nisu. Bradate muškarce bukvalno samo jedno brijanje deli od promene celokupnog imidža. Ipak, mnogi odlučuju da to ne učine, i da umesto toga iskoriste činjenicu da su, prema istraživanjima - brade „in“.

Bradonje privlačne i dominante

Studija Tese Klarkson, doktorantkinje Univerziteta Kvinslend i njenog tima otkrilo je da žene smatraju da su muškarci sa maljama na licu privlačni i dominantni, i društveno i fizički.
Istraživanje, objavljeno u časopisu „Psihologija danas“, sprovedeno je na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocenjivale fotografije muškaraca sa različitim stadijumima maljavosti lica.
U studiji, žene su gledale 30 slika na kojima su prikazani muškarci fotografisani bez brade, sa punom bradom i na fotošopom modifikovanim fotografijama na kojima su izgledali ili ženstvenije ili muževnije. Ocenjivale su muškarce na fotografijama prema uočenoj privlačnosti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.
Rezultati istraživanja ukazivali su na to da su muškarci bili privlačniji, što je više na licu bilo dlaka. Bradati muškarci muževnijeg izgleda ocenjeni su kao privlačniji, posebno za dugotrajne veze.
Istraživači tumače da bi razlog mogao biti taj što brada ukazuje na muškarca koji je društveno dominantan i fizički jači, a dlake na licu pojačavaju muške karakteristike, dok istovremeno maskiraju manje atraktivne delove lica.

Muževnost utiče na izbor partnera za potomstvo

Što se tiče percepcije muškosti, autori su priznali pozitivnu vezu između maskuliniteta lica i fizičke snage, borbene sposobnosti i društvene prihvaćenosti.
Eksperimentalno poboljšanje maskuliniteta lica takođe povećava percepciju zrelosti i dominacije.
CC0 / Pixabay/Sammy-Sander / Brijanje
Brijanje - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Brijanje
Autori napominju da muževnost lica može kod žena uticati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca.
Dalje, autori studije citiraju prethodna istraživanja koja pokazuju da se i sami bradati muškarci osećaju muževnije i da poseduju više testosterona u organizmu, što je bilo povezano i sa višim nivoom društvene dominacije. Takvi muškarci su navodno takođe imali više stereotipnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama od muškaraca koji su bili glatko obrijani.

Ne vole sve žene bradate muškarce

Međutim, nisu sve žene u studiji volele maljava lica. Razlozi zbog kojih su nekima bradonje bile manje privlačne uglavnom su bili higijenske prirode - plašile su se vaški, buva i parazita u kosi i koži!
Očigledno, brade se ne tumače uvek kao znak čistoće i urednosti, a ove žene su na bradu gledale kao na znak loše nege i higijene.
Studija je takođe sadržavala zanimljivu psihološku komponentu u vezi sa pripisivanjem moralnih vrednosti. Žene koje su pokazivale ono što su istraživači nazvali „moralnim gađenjem" češće su preferirale bradu, što autori pripisuju percepciji da je brada simbol političkog konzervativizma i tradicionalnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama.
Autori nisu otkrili da žene sa „većim reproduktivnim ambicijama" preferiraju bradu kada razmatraju dugoročne veze. Iako, kada su uključili trenutni status žene u vezi, i slobodne i udate žene koje su želele decu smatrale su da su brade privlačnije od žena koje nisu želele decu, prenosi RTS.
Ljudski mozak - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta kaže nauka: Ko je mudriji, žene ili muškarci
Mlad i star čovek - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Reprogramiranje ćelija: Naučnici na tragu tretmana za zaustavljanje starenja
Učastnicы vыstupaюt na otkrыtom Kubke Omskoй oblasti po bodibildingu, bodifitnesu, fitnesu i fitnes-bikini v molodežnom centre Himik v Omske - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
RUSIJA
Koje tri ženske figure najviše privlače muškarce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala