- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srećno Conga, Srbija ti ostaje zahvalna

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUŽo-Vilfred Conga
Žo-Vilfred Conga - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Pre 18 godina, na teniski teren ušunjao se neprimetno Žo-Vilfred Conga, tada 19-godišnjak koji je pravio pometnju i najvećim imenima belog sporta. Francuski teniser mučio se sa povredama i sada kao 36-godišnjak odlučio je da podigne ruku, mahne i kaže „kraj“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Da bi Srbija slavila, Francuska je 2008. godine morala da tuguje. Novak Đoković došao je do finala Australijan opena, a tu ga je sačeko Žo-Vilfred Conga. Srpski as je u poluifnalu savladao Rodžera Federera, a Francuz Rafaela Nadala. Teže nije moglo i trofej nije mogao da bude prestižniji.
Do trofeja je došao Đoković i to prvog Grend slem trofeja, a Conga je taj poraz zapamtio kao možda najteži u karijeri.
Ipak, francuski teniser posle Australije podigao je formu i postao strah i trepet konkurenciji što dokazuje i njegovih 18 titula.
Posle isto toliko godina koliko ima trofeja, Conga je odlučio da se oprosti od reketa i loptice i završi karijeru posle nastupa na Rolan Garosu.
Povrede uglavnom leđa sprečile su ga da možda napravi i bolji uspeh, a ovako je najveće dostignuće napravio 2012. godine kada je bio peti reket sveta.
Conga je jedini teniser pored Tomaša Berdiha i Stena Vavrinke koji je uspeo da pobedi Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Endija Marija najmanje jednom na Grend slemu.
Takođe pored njega Endija Marija i Huana Martina del Potra niko nije uspeo da savlada Đokovića, Federera i Nadala dok su držali prvu poziciju.
Iako je znao kako da ih savlada kada su bili najbolji, Francuz je jedan od tenisera koji nisu imali sreće što igraju u eri „velike trojke“ jer zbog njih nije uspeo da pokaže sav svoj teniski raskoš.
„Da budem iskren, voleo bih da ti momci nikad nisu postojali. Kada ste peti na svetu često kažete sebi da bi bilo dobro da oni ne postoje. Tada bih bio zaista dobar. Ponekad sam ih pobeđivao, zato sam i ponosan“, jednom prilikom je priznao Conga.
Poslednji trofej Francuz je osvojio 2019. godine u Mecu, nakon čega je doživeo pad zbog povrede,a trenutno je 220. igrač sveta.
Kao junior osvojio je US open i obećavao mnogo, možda i više nego što je kasnije uspeo da postigne pod teniskim nebom.
Bogatu karijeru prekidale su mu česte povrede, a jedan od bolnijih je iz 2016. godine kada je Conga na Rolan Garosu u trećem kolu protiv Ernestsa Gulbisa predao meč.
Sa pariske šljake izašao je u suzama, a publika ga je kao i uvek ispratili ovacijama.
Nenametljivi heroj u pobedama, još veći junak u porazima, Žo Vilfred Conga miljenik je publike i nema sumnje da će faliti.
Teniski Muhamed Ali nikada nije došao do Grend slema iako se uvek činilo da je bio blizu jer je uspevao da eliminiše Novaka, Rodžera i Rafu.
Dve godine nakon što je Đoković porazio Congu na Australijan openu, na istom mestu ga je dočekao sa spremnom osvetom.
Francuz i srpski as sreli su se već u četvrtfinalu, ali je slavio Conga. Ipak, pobeda protiv Novaka nije bila dovoljna do dođe do trofeja.
Godinu dana kasnije, na vimbldonskoj travi gde je Rodžer Federer vladao i terenom i publikom, Žo-Vilfred Conga zaustavio ga je već u četvrtfinalu.
Velika trojka je od njega morala da strepi i kada je igrala najbolji tenis, Conga poslednjih godina nažalost nije velika opasnost.
U karijeri je dva puta došao do polufinala Rolan Garosa i Vimbldona, a Francuskoj je doneo olimpijsko srebro 2012. godine u Londonu u dubl konkurenciji sa Mikaelom Lodrom.
Conga ima i dve Masters titule iz Pariza 2009. Godine i Toronta koju je osvojio 2014. godine.
Protestanti ispred hotela Park u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
SPORT
Efekat Novak Đoković – Australija pustila migrante iz zloglasnog hotela Park
Novak Đoković i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SPORT
Novak prošetao Italijana po šljaci u Monte Karlu /video/
Francuska teniserka Kristina Mladenović - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SPORT
Srpkinja iz Francuske osvajala Grend slemove – sada ne zna za pobedu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala