Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U crkvi Ružici obnavlja se kapela i oltar Svetog Đorđa, zaštitnika vojske

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaNebojša Stefanović u crkvi Ružica
Nebojša Stefanović u crkvi Ružica - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je danas crkvu Ružicu na Beogradskoj tvrđavi, jednu od najstarijih u Beogradu koja je nekada služila kao vojni hram, gde je sa sveštenstvom razgovarao o obnovi kapele i oltara Svetog Đorđa, zaštitnika srpske vojske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministar je istakao da je važno da očuvamo i poznajemo našu istoriju, između ostalog, i kako bi znali odakle smo i kakvi su junaci bili naši preci, ali i kako bi nam iskustva i iskušenja kroz koja su prolazili bili nauk i vodilja u izgradnji bolje budućnosti.
On je istakao da je duhovno i kulturno nasleđe koje se nalazi u crkvi Ružica izuzetno značajno.
Starešina crkve protojerej Vladimir Vukašinović ukazao je na povezanost crkve i vojske tokom perioda obnavljanja i razaranja koje su obeležili njeno postojanje, a osvrnuo se tom prilikom i na značaj verske službe u Vojsci Srbije i dosadašnju saradnju dve institucije.
Crkva Ružica smeštena ispod Zindan kapije smatra se najstarijom beogradskom crkvom.
Istorija je zabeležila da je nekoliko puta rušena i obnavljana, a u periodu od 1867-1869. godine pretvorena je u vojnu crkvu gde su služili vojni sveštenici Beogradskog garnizona kopnene vojske i mornarice.
Teško je stradala u vreme Prvog svetskog rata 1915. godine, a temeljno je obnovljena i uređena 1925. godine, zahvaljujući prilozima Beograđana, kada je i dobila svoj sadašnji izgled.
Budući da je predstavljala vojno svetilište, deo enterijera Ružice čini i masivni polijelej od trofejnog oružja iz Prvog svetskog rata, koji je izradio Vojno-tehnički zavod Kragujevac, jedinstven u svetu jer su u izradi korišćene austrougarske granate, puščani i pištoljski metak i srpske oficirske sablje, sa idejom da vosak sveća koji neprekidno kaplje na oružje, poput suza, prenese poruku da rat i njegovo bezumlje ne smeju nikada da se ponove.
Ikonu na ulazu u kapelu Svetog Đorđa, čija se obnova planira, takođe, je izradio TRZ Kragujevac.
Na ulazu u crkvu nalaze se dve bronzane statue koje predstavljaju dva srpska vojnika, jedna predstavlja srednjovekovnog kopljanika iz vremena cara Dušana, a druga srpskog pešadinca iz Prvog svetskog rata.
Te skulpture izlivene su od topovskih čaura.
U Ružici su do danas sačuvane dve od nekadašnjih šest ikona koje su srpski vojnici tokom Prvog svetskog rata i doneli sa sobom iz Bizerte u Tunisu, po povratku u otadžbinu, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala