- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„On među njima“: Promovisan zbornik tekstova Justina Popovića

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Pravoslavni bogoslovski fakultet / Justin Popović, sveti Justin Ćelijski
Justin Popović, sveti Justin Ćelijski - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
„Kao jedna od znamenitih ličnosti naše pravoslavne kulture u 20. veku, Justin Popović predstavlja onu vrstu ljudi koji izlaze iz okvira i očekivanja svojih savremenika, a u ponečemu kao da preskaču vreme u kome žive“, rekao je u Vranju Milo Lompar, književni teoretičar i esejista, na promociji zbornika tekstova Oca Justina Popovića „On među njima“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Knjiga, za koju je izbor tekstova napravila i predgovor napisala Sunčica Denić, zbornik je žanrovski raznolikih tekstova oca Justina Ćelijskog i Vranjskog kojima je zajednički imenitelj teološko učenje. Sadrži kraće članke napisane u periodu od 1917. do 1960. godine, koje je Justin ili objavio ili ostavio u rukopisu, a u kojima se vidi njegova učenost, mudrost i ljubav za „svetosavsko bogoljublje i rodoljublje“.
Govoreći na promociji u Vranju, Lompar je kazao da je Ava Justin bio „čovek specifičnog kretanja“ i u izvesnom smislu, kako je jednom prilikom rekao počivši mitropolit Amfilohije, „čovek ognjene naravi“, prenose Vranje njuz.
„Spadao je u onu vrstu duhovnika koji spajaju duboku osećajnost sa jednom vrstom oštrine u sudu i doživljaju sveta“.
© Foto : SKZNaslovnica knjige "On među njima" Justina Popovića
Naslovnica knjige On među njima Justina Popovića - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Sunčica Denić, koja je za ovu knjiga odabrala tekstove i napisala predgovor, rekla je da teološko-filozofsko-književno delo i tekstovi u knjizi „On među njima“ daju odgovore na mnoga duhovna i duševna pitanja čovekova.
„Naročito je bitno sagledavanje stanja pojedinca pred bogom i ljudima, što je i sa književno-teorijskog aspekta savremen pristup, blizak modernim strujanjima, savremenoj književnoj strukturi“, rekla je Denić.
Dragan Lakićević, književnik i urednik Srpske književne zadruge, koja je izdavač ove knjige, podsetio je da se 1917. godine, usred Velikog rata, samo dve godine od zamonašenja u Skadru prilikom odstupanja srpske vojske preko Albanije, Justin Popović obreo u Oksfordu, gde je misionario, besedio i pisao.
„U jednom tekstu te 1917. godine je napisao kako smo uobrazili da su svećice evropske kulture jače od svetlosti Hristove; da smo uobrazlili kako je kultura Evrope ugasila nebesku svetlost i nadblistala Hrista. Mnogi Justinovi tekstovi, ne samo ovaj, počinju mislima o nedostatku vere i njenog sjaja u čovekovom srcu, duhu i umu. Tim tekstom počinje ova knjiga, a njegova glavna teza je bolest od greha“, kazao je Lakićević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala