- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festival „Joakim Vujić“ obeležava 250 godina od rođenja velikog pisca

CC0 / / Pozorište
Pozorište - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
U Kragujevcu će od 7. do 14. maja biti održan 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Knjaževsko-srpski teatar ugostiće 8 pozorišta, koja će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još 9 nagrada u 6 kategorija.
Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić“.
„Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, ličnosti srpske kulture i osnivača našeg teatra“, navodi Knežević.
Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić“, glumac Zoran Karajić u takmičarski program Festivala uvrstio je predstave „Na rubu pameti – Jedne pijane novembarske noći 1918“', u režiji Marka Misirače, „Oslobođenje Skoplja“ reditelja Gorčina Stojanovića, predstave „Stvaranje čoveka“, „Crna ovca“, „Trpele“, „Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” i predstavu „Izbiračica“ po motivima Koste Trifkovića, a u režiji Vladimira Popadića.
U obrazloženju izbora predstava Zoran Karajić navodi da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili.
„Ovakav repertoar obećava uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i mnogo iznenađenja“, navodi Karajić.
Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice, „Svinjski otac“, Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala