- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zelenski i nacisti „Azova“ se obratili grčkom parlamentu; Grčka opozicija: Sramota!

© REUTERS / COSTAS BALTASPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se grčkom parlamentu, a poslanicima je prikazano obraćanje dvojice pripadnika nacističkog puka „Azov“ (protiv čijih pripadnika je u Rusiji pokrenut krivični postupak) grčkog porekla, što je izazvalo negativne reakcije i politički skandal u Grčkoj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zelenski se obratio grčkom parlamentu na inicijativu premijera Kirijakosa Micotakisa. Njegov govor trajao je 15 minuta.
Događaju su prisustvovali sam Micotakis, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu, ministri, ukrajinski ambasador u Atini, kao i lider zvanične opozicije, predsednik partije SIRIZA-Progresivni savez Aleksis Cipras, šef stranke KINAL Mihalis Katrinis i predstavnik stranke MERA25 Jorgos Logijadis. Poslanici Komunističke partije Grčke i desničarske partije „Grčko rešenje“ bojkotovali su sednicu.
Predsednik parlamenta Konstantinos Tasulas izjavio je da je „Grčka od prvog trenutka bila na strani Ukrajine“, slala joj vojnu i humanitarnu pomoć.
Poslanici vladajuće Nove demokratije pozdravili su govornika, dok druge stranke nisu.
Zelenski je govorio o situaciji u Ukrajini i pozvao Grčku da pruži svu moguću pomoć. Zatim je poslanicima pokazao snimak sa obraćanjem dvojice boraca grčkog porekla, koji se nalaze u Marijupolju.
„To su dva Ukrajinca grčkog porekla, jedan od njih nosi masku, ne može da pokaže lice, nadam se da razumete“, rekao je Zelenski.
Obojica su pozvala Grke „da pomognu i pošalju humanitarnu pomoć u Marijupolj“.

Reakcije opozicije

Grčka opozicija burno je reagovala na govor Zelenskog.
Lider partije SIRIZA-Progresivni savez, Cipras, nije ustao nakon njegovog završetka. Predstavnici ove stranke su posle sednice rekli da je neprihvatljivo pozivati „Azovce“ i da je to „sramota“. Sekretar partije Olga Gerovasili osudila je video-obraćanje pripadnika nacističkog bataljona. Prema njenim rečima, Grci su „sa poštovanjem i solidarnošću slušali demokratski izabranog predsednika Ukrajine Zelenskog“, ali je govor militanata „Azova“ nedopustiv.
Prisutni su bili i članovi stranke KINAL (Pokret za promene, bivši PASOK) i predstavnik stranke MERA25, koji su otišli ​​čim je počeo da govori pripadnik „Azova“.
„MERA25 se solidariše sa ukrajinskim narodom, a ne sa nacističkim bataljonom ‘Azov’! Ovo što se danas desilo u grčkom parlamentu je neprihvatljivo, to je za osudu, to je apsolutno poniženje i desilo se uz potpuno poniženje i toleranciju predsedavajućeg parlamenta i vlade, kao i svih koji su ostali u sali“, navodi se u saopštenju stranke.
Vlada Grčke kasnije je izjavila da smatra da je greška što se nacisti „Azova“ pojavljuju pred grčkim parlamentom, ali navodi da je nečuveno koristiti ovu grešku da bi se opravdala „ruska invazija“, rekao je zamenik premijera, portparol vlade Janis Ikonomu.
„Predsednik Zelenski je u svom govoru pred grčkim parlamentom opisao patnje koje je ukrajinskom narodu nanela ruska invazija i skrenuo pažnju na herojski otpor svog naroda. Uključivanje poruka pripadnika bataljona ‘Azov’ bilo je pogrešno i neuspešno“, istakao je Ikonomu.
Komunistička partija Grčke, koja je odbila da prisustvuje sednici, nazvala je govor Zelenskog sramotom.
„Pronatovske stranke aplaudiraju nacistima bataljona ‘Azov’, jer to zahtevaju instrukcije i obaveze NATO-a. Stav Komunističke partije apsolutno je opravdan“, saopštila je pres služba Centralnog komiteta stranke na Tviteru.
Informativni portal KPG objavio je sličan komentar.
Sramota! Samo ova reč može da opiše trenutno prisustvo – putem telekonferencije – predsednika Ukrajine u grčkom parlamentu! Govor Zelenskog pretvorio se u loše izrežiranu predstavu pranja reakcionarne vlade Ukrajine“, navodi se u komentaru portala. Takođe se napominje da „evroatlantska propaganda čak i naciste prikazuje kao ‘borce za slobodu’“.
Lider partije „Grčko rešenje“ Kirijakos Velopulos nazvao je današnji dan „danom sramote za grčki parlament“, pošto se govor Zelenskog pretvorio „u nacistički govor ‘Azova’“.
„Najgore je što smo dozvolili gospodinu Zelenskom da napravi TV šou, iskorišćavajući maskirane ljude koji, prema njihovim rečima, pripadaju nacističkom bataljonu ‘Azov’. Davanje legitimiteta nacistima je neizbrisiva sramota za grčki parlament. Nova demokratija, SIRIZA i KINAL su dozvolili da se kolevka demokratije pretvori u zaštitnika nacističkih zverstava na crnu 81. godišnjicu nacističkog napada na Grčku“, naglasio je Velopulos.
„Zatim je sam gospodin Zelenski ponovo uvredio grčki parlament predlažući kako da se vodi spoljna politika naše zemlje. Otišao je toliko daleko da je pozvao na dalje vojno mešanje slanjem oružja na ratište“, primetio je političar.
„Slika poslanika Nove demokratije koji su tapšali pripadnicima nacističkog bataljona ‘Azov’ i Zelenskom pratiće ih do kraja njihovog političkog života. Na kraju je predsedavajući parlamenta progovorio u ime celog parlamenta, dajući legitimitet nacistima iz bataljona ‘Azov’, uzvikujući ‘Slava Ukrajini, slava slobodi’. Predsednik parlamenta, koji je znao da će govoriti maskirani nacisti, trebalo bi da podnese ostavku“, dodao je Velopulos.

Podrška premijera

Sa druge strane, grčki premijer Kirijakos Micotakis nazvao je „istorijskim“ govor Zelenskog koji se, prema njegovim rečima, „bori za svoju domovinu“ i „brani vladavinu prava i demokratiju u celoj Evropi“. Micotakis je rekao novinarima nakon govora da će Grčka pomoći obnovu Marijupolja.
Micotakis nije pomenuo govor članova „Azova“ koji je izazvao skandal.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala